Koronavírus: kényszerszabadságon 8,7 millió francia

Már 17 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány franciaországi áldozatainak száma, a munkavállalók több mint harmadát pedig kényszerszabadságra küldték.

Franciaországban már több mint 134 ezer embert fertőzött meg és 17167 áldozatot szedett az új típusú koronavírus. Afertőzéskövetkeztében elhunytak közül több mint 6 ezren az idősotthonokban vesztették életüket. A kórházakban jelenleg csaknem 32 ezer embert ápolnak, 6547-an súlyos állapotban vannak. Biztató jel azonban, hogy már egy hete napról napra csökken az intenzív osztályon fekvő betegek száma. Ez arra utal, hogy fokozatosan enyhül a nyomás a francia egészségügyön, amely a koronavírus-járvány kezdete előtt csak 5 ezer intenzív ággyal rendelkezett. A gyógyultak száma egyébként már meghaladta a 31 ezret is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus munkanélküliség, koronavírus kényszerszabadság, koronavírus segély, koronavírus korlátozások, koronavírus munkahely
Szájmaszkot viselő járókelő Párizsban. Fotó: Getty Images

Sokan kerültek nehéz helyzetbe

Koronavírus: hatalmas bajban Törökország - olvassa el a részleteket!

A koronavírus okozta helyzet miatt 8,7 millió franciát küldtek kényszerszabadságra, vagyis az összes munkavállaló több mint harmadát. A járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások következtében azonban a munkanélküliek száma is megugrott. A kijárási korlátozás első két hetében mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette termelését, illetve tevékenységét, emiatt pedig a teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte munkavállalóit. Azóta viszont már 732 ezerre emelkedett a hasonlóan döntő cégek száma.

Segítenek, akinek tudnak

A francia kormány szerdán egy újabb, 110 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a gazdaságvédelmi intézkedések megerősítésére. Ennek keretében a koronavírus-válság miatt kényszerszabadságon lévők rendkívüli munkanélküli segélyt kapnak az államtól, amely a bruttó fizetésük 70 százalékának megfelelő összeg. A segély összegét a minimálbér 4,5-szereséig átvállalja az állam, az ezen felüli részt a munkáltatók fizetik ki az érintetteknek. (Franciaországban a 35 órás munkahétnek megfelelő havi minimálbér jelenleg bruttó 1539 euró, vagyis mintegy 560 ezer forint. )

Kiemelt jutalmat kapnak továbbá a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók - nettó 500 és 1500 euró közötti összegben -, valamint 50 százalékkal megemelik a túlórapénzüket is. A karantén idején is dolgozó közalkalmazottaknak 1000 bónusz jár, míg a legszerényebben élők a kijárási korlátozás feloldását követően, vagyis május 15-én 150 eurós gyorssegélyt, valamint gyerekenként további 100 eurós támogatást kapnak. Ez utóbbi intézkedés mintegy négymillió háztartást érint. Ezen felül az egyéni vállalkozóknak egy 7 milliárd eurós szolidaritási alapot is létrehozott a kormány.

Szomorú üzenetet hagyott a strandon az ausztrál nő, aki elveszítette a munkáját - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció