Koronavírus: karanténban Olaszország negyede

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az olasz kormány vesztegzár alá helyezte a tízmillió lakosú Lombardia tartomány egészét, valamint újabb karanténzónákat is kialakítottak. Ezzel Olaszország lakóinak egynegyede karanténba került.

Az új típusú koronavírus már 7142 embert fertőzött meg és 366 áldozatot szedett Olaszországban. A járvány rohamos terjedése miatt újabb karanténzónákat alakítottak ki az országban. Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Olaszország, karantén
Szájmaszkot viselő utasok egy olasz nemzetközi repülőtéren, Cataniában. Fotó: Getty Images

"Maradjon otthon, akinek tünetei vannak"

A koronavírus-járvány miatt egy új rendeletet léptettek érvénybe, amely felszólítja az lakosokat, hogy légzési nehézségek és magaslázesetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott afertőzésgyanúja. A vállalatokat pedig arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra.

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata, de az egészségügyi dolgozók is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Olvassa el a részleteket!

Az úgynevezett "vörös zónákra" vonatkozó intézkedések egyebek között megtiltják az esküvők és a temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt kapuk mögötti megtartását, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére pedig bezárják a bevásárlóközpontokat, hogy megfékezzék a koronavírus további terjedését. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki - de csak azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább egyméteres távolságot tart a vendégektől.

A hatóságok továbbra sem közölték, mikor és ki zárja le ténylegesen az érintett térségeket. A korábbi óvintézkedések ellenére tele volt vásárlókkal Milánó központja, vendégek sokasága ült Padova presszóteraszain és az északi sípályák is teljes kapacitással üzemeltek. "Az olaszok egy része eddig nem vette komolyan a koronavírus okozta helyzetet, miközben a kórházak megteltek" - hívta fel a figyelmet Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

Egyre több beteg világszerte

Erősen emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában. Vasárnap reggelig 104 embernél mutatták ki a kórt. A legtöbb fertőzöttet - 36-ot - Alsó-Ausztriában regisztrálták, a fővárosban pedig 32 betegről tudnak. Közben Belgiumban újabb 31 megbetegedést azonosítottak, így már 200-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Dél-Koreában már a 7 ezret is meghaladta a betegek száma, a betegség terjedési üteme azonban lassult az országban. Közben már Bulgáriában is megjelent a koronavírus, itt eddig 4 esetet regisztráltak.

Olaszországban egyméteres távolságot írnak elő a nyilvános helyeken a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Az nlc.hu-n megmutatták, hogy néz ki most a sorban állás Olaszországban - kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)