Koronavírus: júniusig biztosan terjed

Legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte - véli Csung Nan-san, Kína vezető légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakértője, aki a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) elleni küzdelemben is kulcsszerepet játszott.

A szakember az előrejelzése alapján azt tanácsolta a hatóságoknak, hogy erősítsék meg az egészségügyi ellenőrzéseket a határátkelőkön, és vezessenek be karantén-intézkedéseket a koronavírus-járvány sújtotta területekről érkezőkre vonatkozóan.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Kína, világjárvány, karantén, óvintézkedések, közlekedési tilalom
Legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte. Fotó: Getty Images

Tartanak egy újabb hullámtól

A naponta közölt hivatalos adatok alapján elmondható, hogy hetek óta folyamatosan mérséklődik Kínában a koronavírus-járvány. Ám az országban továbbra is szigorú óvintézkedések vannak életben, hogy megakadályozzák a járvány újbóli megerősödését. Ezért a járvány által súlyosan érintett országokból Pekingbe utazóknak például 14 napig karanténban kell maradniuk. Kínában jelenleg is csaknem 20 ezer koronavírusos beteget kezelnek, több mint 5 ezer páciens súlyos állapotban van. Viszont mintegy 59 ezren már meggyógyultak. A városban az enyhébb tünetekkel küzdő betegek elkülönítésére és kezelésére kialakított 14 átmeneti kórház közül már 11-et bezártak, miután az ott kezelt, több mint 12 ezer páciens zöme gyógyultan távozhatott.

Enyhülhet a közlekedési tilalom

Koronavírus: így védekezik Magyarország - kattintson a részletekért!

Egy kiszivárgott felhívás alapján a január 23-a óta lezárt, 11 milliós Vuhan nemzetközi repülőterének március 12-éig fel kell készülnie a légi forgalom újraindítására. Az interneten keringő dokumentum azt ugyan nem tisztázza, hogy pontosan mikorra tervezik a légi forgalom újraindítását a városban, de a társaság március 17-ét jelölte ki a felkészültségi szint ellenőrzésének dátumaként, így elképzelhető, hogy már a jövő héten enyhítések várhatóak a koronavírus terjedése miatt bevezetett közlekedési tilalmakban.

A koronavírus-járvány fő gócpontjának számító Hupejben már három megye alacsony szintűre csökkentette a készültségi fokozatát, így ezeken a területeken már újraindíthatták a termelést, kinyithattak a piacok és a gyógyszertárak, és az éttermeknek is újra üzemelhetnek - bár egyelőre csak házhoz szállítással vehetnek fel rendelést.

Bátor önkéntesek jelentkezését várják, akiknek beadhatják a koronavírus veszélytelenebb változatát. A vállalkozó kedvűeknek 1,3 millió forintot fizetnek. A részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: