Koronavírus: ismét szigorít Horvátország

Horvátország csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. Ennek értelmében a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk - jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak az országban. Ezek az esetek hatással voltak a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban, ezért ismét szigorítani kell a beutazási szabályokat. A szigorítások azonban nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak. A testület egyébként további szigorításokat is bejelentett a koronavírus elleni védekezés jegyében. Kötelezővé tették példálul a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus karantén, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia
Egyes országokkal szemben ismét bevezették a korlátozásokat.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Új gócpontok alakultak ki

Az elmúlt napokban két új járványgóc alakult ki az országban. Az egyik a kelet-szlavóniai Gyakovón, ahol két apáca Koszovóról hurcolta be az új típusú koronavírust a helyi kolostorba. A másik gócpont pedig Zárában van, ahol teniszversenyt tartottak, és több külföldi teniszező, valamint edző koronavírustesztje pozitív lett, ami miatt lefújták a torna fináléját.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban az elmúlt egy napban 22-vel 2388-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzött Zágráb városában és Eszék-Baranya megyében van. Új halálesetet azonban nem regisztráltak, így a koronavírus-járvány áldozatainak száma 107 maradt. Az elsőfertőzéscsaknem négy hónappal ezelőtti megjelenése óta viszont már 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, így az aktív betegek száma 130 fő. Jelenleg 18 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ás közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Szlovénia is szigorít

Koronavírus: Szerbia mellett már tombol a 2. hullám - kattintson a részletekért!

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint szerdára hét újabb esettel 1541-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Többségében itt is behurcolt esetekről van szó, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről. Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten "vörös listára tette", és azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló inézkedést.

Emellett Montenegrót és Luxemburgot is levették a biztonságos országok listájáról, ugyanis mindkét helyen meghaladta 10-et a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt két hétben. Így ezekből az országokból érkezőknek is kötelező lesz két hét karanténba vonulni Szlovéniában, a szájmaszk viselését pedig ismét kötelezővé tették a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön.

A fertőzöttek egészen kis százaléka rendkívül sok embernek adhatja tovább a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: