Koronavírus: ijesztő a helyzet Spanyolországban

Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján szerdán Madridban.

Ezzel 13719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. Az új típusú koronavírus által okozott betegségbe 558-an haltak bele. A szakember elismerte, hogy pillanatnyilag sok egészségügyi intézményben küzdenek azzal, hogy nincs elegendő védőfelszerelés, de állítása szerint mindenhol napokon belül rendeződik a helyzet, ahogy folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Sajtóhírek szerint Kínából felajánlásként mintegy félmillió egészségügyi szájmaszkot szállítottak Spanyolországba. Fernando Simón azt is elmondta, érkeznek a gyorstesztek is, amelyek napokon belül lehetővé teszik, hogy mindenkit szűrjenek, akinek a tünetei alapján koronavírus-fertőzése lehet, pillanatnyilag ugyanis az enyhe panaszokkal rendezőknél nem végeznek vizsgálatot.

Koronavírus: tévhit, hogy a betegek megfulladnak Több olyan tévhit is szárnyra kapott a közösségi médiában, melyek azt ígérik, segítségükkel tesztelhetjük, hogy elkaptuk-e a koronavírust. Némelyik egyenesen veszélyes. Mutatjuk a tételes cáfolatokat, hangsúlyozva: ne próbálják ki ezeket otthon. Részletek itt .

A járvány miatt a katonaság segíti a rendfenntartást

A kedd óta lezárt közúti határokon 834 esetben tagadták meg a belépést az arra nem jogosultaktól. A szükségállapottal összefüggő lakhelyelhagyási korlátozások megszegéséért a rendőrség 73, a csendőrség 15 embert vett őrizetbe az országban. A katonaság 2600 tagja 48 településen segíti a rendfenntartást, a tájékoztatást és a fertőtlenítési munkákat.

A hatóságok bejelentették, hogy a rendkívüli helyzet miatt az idén lejáró személyigazolványok érvényességét automatikusan meghosszabbítják jövő március közepéig. Az idei érettségi vizsgák megtartását is elhalasztják, egyelőre nem tudni, mikorra.

"A vírus mindannyiunkat sújt"

A spanyol parlament alsóháza rendkívüli ülésnapot tart, ahol Pedro Sáchez spanyol miniszterelnök a szinte teljesen üres ülésteremben 23 képviselő és öt miniszter előtt számol be a járvány alakulásáról és a kormány eddigi intézkedéseiről. Az egyes frakciókat képviselő felszólalók között a pulpitust fertőtlenítik . Pedro Sánchez bejelentette, hogy a járvány elmúltával parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely átvilágítja az egészségügyi rendszert, és az idei évi költségvetési tervezet benyújtása is csak a krízis lecsengésével várható.

Spanyolországban is rendkívül helyzet van a koronavírus miatt. A kép Norena településen készült.
Spanyolországban is rendkívül helyzet van a koronavírus miatt. A kép Norena településen készült, forrás: Getty Images

A miniszterelnök szavai szerint most az egész emberiség harcban áll, a vírus nem tesz különbséget ideológiák, osztályok vagy területek között, "mindannyiunkat sújt". "Egységre, felelősségre és a legnagyobb társadalmi fegyelemre van szükség" - fogalmazott, és hozzátette, hogy a neheze még hátra van. A felszólaló ellenzéki pártok mind támogatásukról biztosították a kormányt a járványos helyzet kezelésében. Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke úgy fogalmazott, hogy morális köteléket kell most kötniük egymással. Hasonlóan más pártokhoz további intézkedéseket, például a hadsereg országos bevetését és a vállalkozások nagyobb támogatását sürgette. Utóbbiról nálunk már érkezett bejelentés, erről korábbi cikkünkben számoltunk be.

VI. Fülöp spanyol király késő este rendkívüli televíziós üzenetet intéz a nemzethez, amelyre eddig mindössze egyszer volt példa, 2017-ben az alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazást követően.

Magyar kutató: itt maradhat velünk a koronavírus, és nekünk együtt kell élnünk vele - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében !

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra