Koronavírus: így biztonságos a véradás

A véradás az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, ezért a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Maradnak a szokásos lépések

Így védekezzünk a koronavírus ellen - olvassa el a szakemberek tanácsait!

Magyarországon még nem jelent meg az új típusú koronavírus, így amíg nem lépnek életben magasabb fokozatú járványügyi intézkedések, addig elég azokra a megelőző lépésekre figyelni, amelyeket az influenzajárvány során is be kell tartani a véradásokon - olvasható az OVSZ közleményében. Példaként említették a fertőtlenítő kézmosást, az egyszer használatos papírtörlőket, a közös helyiségek rendszeres szellőztetését és takarítását, a közösen használt tárgyak fertőtlenítését és a kézfertőtlenítő adagolók elhelyezését.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, véradás, OVSZ, Országos Vérellátó Szolgálat, megelőző intézkedések,
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, véradás, OVSZ, Országos Vérellátó Szolgálat, megelőző intézkedések,

Ki nem adhat vért?

Mivel elméletileg előfordulhat a vérrel történő vírusátvitel, a koronavírus-fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében 14 napra kizárják a véradásból azokat, akiknek lázas megbetegedésük volt. Aki pedig a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, esetleg felső légúti fertőzéssel, tüdőgyulladással, influenzával vagy bizonyítottan koronavírus-fertőzéssel küzdött, 30 napig nem adhat vért. A vérellátó honlapján közzétett tájékoztató szerint jelenleg Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán minősül kockázatos területnek. A kizárással érintett területek listáját folyamatosan frissítik az oldalon.

Kiemelték továbbá, hogy az OVSZ szakmai vezetése a továbbiakban is nyomon követi és betartja az új koronavírussal kapcsolatos hazai és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeinek megtartásához szükségesek. A cél, hogy az egészségügyi intézmények számára ezután is folyamatosan biztosítani tudják a vérkészítményeket, amelyek nélkül számos beteg felépülése vagy élete kerülne veszélybe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció