Koronavírus: gyorsan terjed Iránban

Továbbra is terjed Iránban az új típusú koronavírus. A kór már csaknem 80 áldozatot szedett az országban.

Koronavírus: időseket és betegeket támad - olvassa el a részleteket!

Az új típusú koronavírus néhány hete jelent meg Iránban. Azóta 2336 embert fertőzött meg és 77 áldozatot szedett. A betegek között 23 parlamenti képviselő is van, ezért a politikusok egyelőre nem érintkeznek a nyilvánossággal.

Hadban állnak a vírussal

"Az ország hadban áll a koronavírussal" - mondta Ali Hoszajni Hámenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, majd felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában. "Minden jó, ami segíti a közegészségügyet és megelőzi a járvány terjedését, jó, és minden bűn, ami elősegíti a terjedését" - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Irán, halálesetek
Védőruhás orvosok látnak el egy koronavírusos beteget Iránban. Fotó: Getty Images

Jelenleg a közép-kínai Vuhan mellett Irán a koronavírus-járvány másik globális gócpontja, ráadásul Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a fertőzésben. A hatóságok közlése szerint akár 300 ezer katonát és önkéntest is be tudnak vetni a járvány elleni küzdelemben.

Cenzúrázták a híreket

Az iráni lakosság azonban egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a koronavírus-járvány terjedése miatt. Sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek. A lakóknak jó okuk van erre gyanakodni, kedden ugyanis nem működött Iránban a Wikipédia közösségi internetes enciklopédia perzsa nyelvű változata, mert koronavírus-fertőzésben meghalt a legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi.

A NetBlocks nevű jogvédő aktivistacsoport szerint a hatóságok ugyanazzal a technikával blokkolják a Wikipédiát, mint amilyennel a Twittert és a Facebookot teszik elérhetetlenné 2009 óta. Hivatalos forrás azonban még nem erősítette meg a csoport állítását, a Wikipédia fenntartója, a Wikimedia Foundation pedig egyelőre nem válaszolt az AP hírügynökség érdeklődésére. Az új koronavírusról további információkat talál az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán.

További friss híreket olvashat a koronavírusról az nlc.hu oldalán is!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)