Koronavírus: gyorsan terjed Iránban

Továbbra is terjed Iránban az új típusú koronavírus. A kór már csaknem 80 áldozatot szedett az országban.

Koronavírus: időseket és betegeket támad - olvassa el a részleteket!

Az új típusú koronavírus néhány hete jelent meg Iránban. Azóta 2336 embert fertőzött meg és 77 áldozatot szedett. A betegek között 23 parlamenti képviselő is van, ezért a politikusok egyelőre nem érintkeznek a nyilvánossággal.

Hadban állnak a vírussal

"Az ország hadban áll a koronavírussal" - mondta Ali Hoszajni Hámenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, majd felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában. "Minden jó, ami segíti a közegészségügyet és megelőzi a járvány terjedését, jó, és minden bűn, ami elősegíti a terjedését" - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Irán, halálesetek
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Irán, halálesetek

Jelenleg a közép-kínai Vuhan mellett Irán a koronavírus-járvány másik globális gócpontja, ráadásul Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a fertőzésben. A hatóságok közlése szerint akár 300 ezer katonát és önkéntest is be tudnak vetni a járvány elleni küzdelemben.

Cenzúrázták a híreket

Az iráni lakosság azonban egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a koronavírus-járvány terjedése miatt. Sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek. A lakóknak jó okuk van erre gyanakodni, kedden ugyanis nem működött Iránban a Wikipédia közösségi internetes enciklopédia perzsa nyelvű változata, mert koronavírus-fertőzésben meghalt a legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi.

A NetBlocks nevű jogvédő aktivistacsoport szerint a hatóságok ugyanazzal a technikával blokkolják a Wikipédiát, mint amilyennel a Twittert és a Facebookot teszik elérhetetlenné 2009 óta. Hivatalos forrás azonban még nem erősítette meg a csoport állítását, a Wikipédia fenntartója, a Wikimedia Foundation pedig egyelőre nem válaszolt az AP hírügynökség érdeklődésére. Az új koronavírusról további információkat talál az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán.

További friss híreket olvashat a koronavírusról az nlc.hu oldalán is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő