Koronavírus: gyógyszert találhattak a fertőzésre

Hatékonynak bizonyult az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésében egy influenza elleni gyógyszer.

Máris a klinikai vizsgálatok fázisába lépett egy koronavírus elleni védőoltás. Részletek itt.

Az Avigan és Favipiravir néven forgalmazott influenzagyógyszer egyik összetevője hatásosnak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében a pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint. Egy nyolcvan betegen Sencsenben végzett klinikai teszten a szerrel kezelt betegeknél gyorsabb és eredményesebb gyógyulást értek el, mint a kontrollcsoportnál - mellékhatások nélkül.

Hatásosnak bizonyult a koronavírus kezelésében egy influenzaellenes gyógyszer
Hatásosnak bizonyult a koronavírus kezelésében egy influenzaellenes gyógyszer. Fotó: Getty Images

Az érintett gyógyszereket a digitális kameráiról ismert, de gyógyszeripari érdekeltséggel is bíró a Fujifilm Holdings Corp fejlesztette ki. Az Avigan és Favipiravir gyógyszereket 2014-ben engedélyezték Japánban. A japán kormány Favipiravir-szállítmánnyal támogatta 2016-ban az ebolafertőzés visszaszorítását Guineában.

A kínai minisztériumi bejelentés nyomán szerdán 15 százalékkal erősödött a Fujifilm Holdings Corp részvénye a tokiói tőzsdén. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy nem számít bevételének közvetlen növekedésére, mivel a szóban forgó összetevőre vonatkozó licence tavaly lejárt Kínában. A Fujifilm Toyama Chemical Co Ltd. által kifejlesztett szert Kínában a Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd. gyártja influenzaellenes gyógyszerként.

Kigyógyult egy 103 éves nő a koronavírus-fertőzésből. A hírt az nlc.hu oldalán olvashatja el ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: