Koronavírus: gyógyszert találhattak a fertőzésre

Hatékonynak bizonyult az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésében egy influenza elleni gyógyszer.

Máris a klinikai vizsgálatok fázisába lépett egy koronavírus elleni védőoltás. Részletek itt.

Az Avigan és Favipiravir néven forgalmazott influenzagyógyszer egyik összetevője hatásosnak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében a pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint. Egy nyolcvan betegen Sencsenben végzett klinikai teszten a szerrel kezelt betegeknél gyorsabb és eredményesebb gyógyulást értek el, mint a kontrollcsoportnál - mellékhatások nélkül.

Hatásosnak bizonyult a koronavírus kezelésében egy influenzaellenes gyógyszer
Hatásosnak bizonyult a koronavírus kezelésében egy influenzaellenes gyógyszer. Fotó: Getty Images

Az érintett gyógyszereket a digitális kameráiról ismert, de gyógyszeripari érdekeltséggel is bíró a Fujifilm Holdings Corp fejlesztette ki. Az Avigan és Favipiravir gyógyszereket 2014-ben engedélyezték Japánban. A japán kormány Favipiravir-szállítmánnyal támogatta 2016-ban az ebolafertőzés visszaszorítását Guineában.

A kínai minisztériumi bejelentés nyomán szerdán 15 százalékkal erősödött a Fujifilm Holdings Corp részvénye a tokiói tőzsdén. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy nem számít bevételének közvetlen növekedésére, mivel a szóban forgó összetevőre vonatkozó licence tavaly lejárt Kínában. A Fujifilm Toyama Chemical Co Ltd. által kifejlesztett szert Kínában a Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd. gyártja influenzaellenes gyógyszerként.

Kigyógyult egy 103 éves nő a koronavírus-fertőzésből. A hírt az nlc.hu oldalán olvashatja el ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: