Koronavírus: "fontos a gyorsaság és a szakszerűség"

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi szakemberei folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól a két koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált egyetemistával kapcsolatban, aki Magyarországon járt - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon is járt az a két fiatal diáklány, akinél koronavírus-fertőzést mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást. Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust. A két diáklány két napot töltött Magyarországon.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Magyarország
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Magyarország

Fontos a gyorsaság és a szakszerűség

Az Európai Unió országai közötti gyorsriasztási rendszeren keresztül érkezett a szelektív, csak az érintett országoknak szóló üzenet a két koronavírusos diáklány esetéről. Gyors információcsere van az érintett országok között az ügyben - hangsúlyozta a tisztifőorvos. Mint mondta, most azt kell kideríteni, hogy a két diáklány milyen útvonalon és milyen eszközökkel közlekedtek, valamint mit csináltak, hol szálltak meg és kikkel kerülhettek szoros kontaktusba a két nap során. Ezek alapján dönthetnek majd arról, milyen járványügyi intézkedések szükségesek. A vizsgálat során fontos a gyorsaság és a szakszerűség.

Azt is ki kell deríteni, hogy a diákok a magyarországi tartózkodásuk alatt mutatták-e az új koronavírus okozta betegség tüneteit. Ha nem, akkor rendkívül alacsony a valószínűsége, hogy a környezetükben újabb beteget találjanak. A tisztifőorvos elmondása szerint rendkívül érzékeny vírusról van szó, amely a környezetben csak rövid ideig él túl, aztán kiszárad. A terjedéshez tehát élő szervezetre van szüksége. Ezért keresik a diáklányokkal szoros kontaktusba került embereket, illetve ezért szükséges tisztázni, hogy már mutatták-e a betegség tüneteit a magyarországi tartózkodásuk idején.

Minden magyar jól van

A tisztifőorvos az iráni edzőtáborból hazatérő 4 birkózóval kapcsolatban kiemelte, hogy az érintettek nem koronavírus-járvány sújtotta területen voltak. Ennek ellenére a repülőtéren megtörtént a hőmérséklet-vizsgálatuk, mind a négyen jól vannak, egészségesek. De jól érzi magát a japán partoknál veszteglő hajón megfertőződött magyar férfi és két társa is, akik jelenleg is karanténban vannak.

Magyarországon nincs koronavírus-fertőzött - emelte ki Lakatos Tibor, a koronavírus elleni küzdelemért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Mint mondta, továbbra is szűrik a Magyarországra érkezőket. A schengeni külső határokon eddig 408, a repülőtereken pedig 5715 embert vizsgáltak meg. Az információs zöld számokra már 2041 hívás érkezett, elektronikus levélben pedig 688-an kértek tájékoztatást.

A 2019 végén kirobbant koronavírus-járvány már 67 országban jelent meg. A kór eddig több mint 91 ezer embert fertőzött meg és 3118 áldozatot szedett világszerte. Csak Európából 2744 megbetegedést és 55 halálesetet jelentettek. Emellett globálisan több mint 48 ezren, Európában pedig 197-en gyógyultak meg.

Még több koronavírussal kapcsolatos hírt és érdekességet olvashat az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés