Koronavírus: "félek, hogy belehalok"

Futótűzként terjed a HighRiskCovid19 hashtag a Twitteren: használatával azok osztják meg történetüket, akik különösen veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzés szempontjából. A megszólalók között mindenféle korosztály képviselteti magát, a legtöbben immunszupresszált betegek (ilyenkor az immunrendszer működését mesterségesen, azaz gyógyszerekkel csökkentik), vagy súlyos alapbetegséggel küzdenek.

Vannak, akikre és akiknek jobban kell vigyázni

A COVID-19 néven ismert megbetegedést a SARS-CoV-2 vírus, az új típusú koronavírus okozza, és az esetek többségében tünetmentes vagy enyhe lefolyású. Egy, a jamanetwork.com-on megjelent tanulmányból azonban kiderült, hogy a fertőzések közel 20 százalékánál a páciens súlyos állapotba kerül, és komoly szövődményekkel kell megküzdenie.

Azok, akiknek valamilyen oknál fogva gyengébb az immunrendszere az átlagosnál, különösen veszélyeztetettek, hiszen szervezetük nem tud elég hatékonyan harcolni a betegség ellen. Ide tartoznak többek között a transzplantált betegek, az immunszupresszánsokat szedők, a 60 év felettiek, a kemoterápiás kezelésben részesülők és az olyan krónikus betegségben szenvedők, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a tüdőbetegség.

Óriási segítség az egészségügyi dolgozóknak A koronavírus-járvány miatt hatalmas nyomás alatt dolgoznak az orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak, pedig valószínűleg még csak most jön a neheze. Éppen ezért kizárólag nekik szóló lelkielsősegély-telefonszolgálatot indítottak. Részletek itt.

"Az immunszupresszált betegek immunrendszere lassabban működik, és nem ismeri fel olyan hatékonyan, gyorsan a külvilágból érkező vírusokat, baktériumokat" - magyarázza dr. David Mulligan sebész professzor, majd úgy folytatja: "A vírus gyorsabban tud szaporodni a szervezetükben, ami azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel fertőzhetnek meg másokat is."

Dr. Jeffrey Linder belgyógyász azonban hangsúlyozza: nem törvényszerű, hogy minden egyes immunszupresszált beteg vagy alapbetegséggel küzdő súlyos állapotba kerül a COVID-19-től. Van esély rá, hogy sokan csak pár napig lesznek rosszul, és kórházi kezelésre sem lesz szükségük. "Soha nem láttuk még ezelőtt ezt a vírust, és még mindig dolgozunk azon, hogy megértsük, pontosan milyen hatással is van az immunrendszerre" - így a szakember.

"Gondoljatok a hozzám hasonló betegekre"

A 20 éves Allyson Virginiában él, és egy ritka autoimmun betegségben, Wegener-granulomatózisban szenved, amelynek lényege, hogy (elsősorban) a felső és alsó légutakban, valamint a vesében érgyulladás zajlik. A lány immunszupresszánsokat szed, és az évek során a betegség miatt sokkal rosszabb állapotba kerültek a veséi és a légzőszervrendszere. Twitter-bejegyzésében azt írta, bár egészségesnek tűnik, valójában nincs immunrendszere, ami harcoljon a COVID-19 ellen, és arra kért mindenkit, hogy gondoljanak a hozzá hasonló betegekre, ha kimennek az utcára ezekben a veszélyes időkben.

"Félek, hogy belehalok"

Az autoimmun hepatitisszel diagnosztizált Kirsty Muir 2013-ban esett át májtranszplatáción, azóta immunszuperesszánst szed. Nagyon aggódik, hogy azok, akik nem tartoznak a veszélyeztetettek közé, egészen addig nem fogják elég komolyan venni a járványt, míg egy ismerősük meg nem fertőződik. "Korábban kómában voltam, és valóban félek attól, hogy valamilyen komoly tüdőbetegség alakul ki nálam afertőzéskövetkeztében, vagy esetleg belehalok" - mondja a 26 éves lány, aki szerint mindenkinek meg kellene fogadnia a kormány tanácsait, és el kellene vonulnia a világ elől. "Soha nem tudhatod, kit fertőzöl meg és sodorsz veszélybe" - figyelmeztetett Twitter-bejegyzésében.

Mindkét lány hangsúlyozta, hogy különösen a fiataloknak kellene jobban odafigyelniük. Továbbra is sok tizen-, huszonévest látnak az utcán sétálni, éttermekbe, bárokba járni, akik, bár nagy eséllyel nem lesznek súlyos betegek, másoknak átadhatják a vírust. "Borzasztóan ijesztő, ami jelenleg folyik, de próbálok nyugodt maradni, és mindent megtenni, amivel könnyíthetek a helyzeten" - nyilatkozta Allyson a healthline.com-nak.

Ne vegyük magától értetődőnek az egészségünket

Ahogy az új koronavírus által okozott betegségről szóló cikkünkben írtuk, a kórokozó cseppfertőzéssel terjed, a fertőzőképességet jelző reprodukciós ráta esetében 2 és 5 közötti (ez az érték azt mutatja meg, hogy egy beteg hányat fertőz meg, mielőtt fertőzésképtelenné válik, mert meggyógyul vagy meghal), vagyis nem szabad elbagatellizálni.

Dr. Mulligan szerint az a legfontosabb, hogy az emberek otthon maradjanak, és ha mégis ki kell menniük az utcára, próbálják tartani a kétméteres távolságot. A gyakori kézmosás, az arcunk, orrunk, szemünk megérintésének kerülése ugyanúgy segíthet. A járvány egyszer le fog csengeni, ám ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, az óriási segítség lehet azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag gyengébb az immunrendszerük.

"Az emberek magától értetődőnek veszik az egészségüket egészen addig, amíg valami rossz nem történik, és senkinek sem kívánhatjuk, hogy megbetegedjen. Miért nem hozzuk tehát meg ezeket az apró áldozatokat azért, hogy megóvjuk egymást ettől a szörnyűségtől?" - teszi fel a kérdést Kirsty.

Forrás: healthline.com

Ossz be minden percet és aludd ki magad! - a home office túléléséhez egy űrhajós ad tippeket, olvassa el őket az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció