Koronavírus: ezért volt szükség a lélegeztetőgépek beszerzésére

Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet. A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani konszolidált helyzetből - hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A szakember szerint az, hogy stabilan 700 alatt van a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a korlátozó intézkedéseknek köszönhető. Ettől még a berendezések beszerzése indokolt volt.

Felkészültek a legrosszabb lehetőségre

A koronavírus elleni egyéni védekezés megerősítése érdekében osztott meg egy videót a szlovák egészségügyi minisztérium arról, hogyan kötik lélegeztetőgépre a betegeket. Kattintson!

Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, és a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére is szükség lehetett volna.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus egészségügy, koronavírus lélegeztetőgép
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus egészségügy, koronavírus lélegeztetőgép

A szakember szerint az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre, és biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet - fogalmazott.

A stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva Merkely Béla közölte, úgy sikerült menedzselni a koronavírus-járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk. A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

Ezüstvasárnap is iszonyú tömeg volt az üzletekben, megteltek a plázák parkolói - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció