Koronavírus: ezért olyan rosszak a magyar adatok

Rusvai Miklós virológus szerint azért olyan rosszak jelenleg a magyar koronavírus-statisztikák, mert az első hullám alatt nagyon jók voltak az adataink. Úgy véli, sokkal többet kellene tesztelni, a vakcina megjelenését pedig jövő március-áprilisra várja.

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában beszélt a magyarországi járványhelyzetről. Mint elmondta, akiknél nagyarányú volt az elhalálozás az első hullám idején - például az olaszoknál, spanyoloknál, svédeknél -, azoknál most kedvezőbbek a mutatók. Itthon viszont éppen fordított a helyzet. "Mi az első hullám idején nem engedtük el a járványt, nagyon alacsony volt nemzetközi összevetésben is a fertőzések és az elhalálozások száma. Most gazdasági megszorítások nincsenek, így tehát azt szenvedjük meg idézőjelben, hogy tavasszal olyan jók voltak az adataink" - részletezte a szakember.

A virológus szerint azért rosszabbak most a statisztikák itthon, mert az első hullámot jól átvészeltük.
A virológus szerint azért rosszabbak most a statisztikák itthon, mert az első hullámot jól átvészeltük. Fotó: Getty Images

Sokkal több tesztet kellene végezni

Ezek a tünetek utalnak koronavírus-fertőzésre - részletek itt .

A pozitív, detektált esetek számának drasztikus növekedése szerinte azzal magyarázható, hogy egyre több tesztet csinálnak. Rusvai Miklós arra is kitért, hogy még mindig nagyon magas, 20 százalék körüli a teszteken belül a pozitív esetek aránya. "Én is azt mondom, amit a többi szakember, hogy még sokkal több tesztet kellene végezni, akkor sokkal több fertőzöttet felderítenénk" - szögezte le, majd hozzátette: kapacitáshiány az oka annak, hogy nincs több tesztelés itthon.

Úgy véli, annak köszönhetően, hogy tavasszal nem engedtük el a járványt, rengeteg mindent megtanultunk. "A lakosság megtanulta a helyes viselkedést, a hatóságok megtanulták a helyes kontrollt, az egészségügy megtanulta a helyes kezelést. (...) Ezért, bár nagyon rosszak a statisztikáink, ha az egész járványidőszakot nézzük, tehát áprilistól kezdve, mégis jobban állunk azoknál az országoknál, akik a tavaszi hullámot engedték el" - mondta Rusvai Miklós.

Az immunitás a vakcina esetében is időleges lesz

Az immunitással kapcsolatban leszögezte: a koronavírusok nem adnak életre szóló védettséget. A vírus típusától és a fertőzött immunrendszerétől is függ, hogy hány hónapos az immunitás, ami egyébként általában 3-8 hónap szokott lenni. A legrövidebb detektált immunitás, vagyis újrafertőződés 107 nap után következett be, ezért úgy gondolják, hogy ennyi a minimum. Az immunitás a vakcina esetében is időleges lesz, tehát újra kell oltatni, mint például az influenzánál. A vakcina megjelenését, forgalomba kerülését jövő év március-áprilisára várja, de azt egyelőre nem tudja, hogy az immunizálás mikor lesz hozzáférhető a lakosság számára is.

Csalók ígérnek segélyt a koronavírus miatt az Egészségbiztosító nevében - az nlc.hu cikkéből kiderül, milyen üzenetnek nem szabad bedőlni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: