Koronavírus: ezek az országok védekeznek a legjobban

Az új koronavírus delta variánsának megjelenése és gyors terjedése még azon országok számára is komoly kihívást jelent, amelyek az elmúlt másfél évben a legsikeresebb nemzetek közé tartoztak a járványügyi védekezés terén - derül ki a Bloomberg hírügynökség augusztusi elemzéséből.

Az elmúlt héten megháromszorozták a koronavírus elleni védőoltások számát Afrikában, a kontinens azonban így is hatalmas lemaradásban van az immunizáció terén.

A delta variáns világszerte egyre többfelé válik dominánssá, így mind nagyobb arányban felelős az új fertőzésekért. A korábbiakhoz viszonyítva még fertőzőképesebb variáns alaposan próbára teszi az egyes országok védekezési modelljeit, sok esetben térdre kényszerítve olyan államokat is, amelyek a pandémia során eddig kiváló eredményeket tudtak felmutatni. A tendencia jól látható a Bloomberg hírügynökség tavaly novemberben indított, havi frissítésű ranglistájának változásain is. A Bloomberg ebben saját módszertana alapján értékeli világszerte 53 ország rezílienciaszintjét, azaz ellenálló képességét a járvánnyal szemben.

Új-Zéland szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be a koronavírus delta variánsának megjelenését követően
Új-Zéland szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be a delta variáns megjelenését követően. Fotó: Getty Images

A rangsort sokáig vezető Új-Zéland júliusban a dobogó alsó fokán állt, augusztusra viszont egészen a 29. pozícióig zuhant vissza. A földrajzilag a világ egyik legelszigeteltebb államának kormányzata az elmúlt időszakban szigorú korlátozásokat vezetett be, miután a delta variáns átszivárgott az ország erődítményszerű védekezésén. Szintén sokat romlott a mind a lakosság átoltottsága, mind a korlátozások feloldása terén élen járó Egyesült Államok és Izrael értékelése, egyben ranglistahelyezése, ahol ugyancsak a delta variáns terjedése váltott ki gyors esetszám-növekedést.

A Bloomberg elemzése szerint augusztusban Európa nemzetei léptek elő a legellenállóbbakká a koronavírus-pandémiával szemben. Egészen pontosan a tíz legjobb értékeléssel bíró állam között kilenc az öreg kontinensről került ki, az egyetlen kivételt a három helyet előrelépve nyolcadik Szingapúr jelenti. Sikerét óvatosan nyitási stratégiájának, illetve népessége széles körű, 77 százalékos átoltottságának köszönheti az ázsiai miniállam. Ez utóbbi mutató egyébként - az Egyesült Arab Emirátusok közel 83 százalékos arányát követve - a második legmagasabb a Bloomberg által vizsgált 53 ország körében.

A Bloomberg augusztusi ranglistája szerint az alábbi országok rezílienciája tekinthető a legerősebbnek a világjárvánnyal szemben:

  1. Norvégia
  2. Hollandia
  3. Finnország
  4. Írország
  5. Ausztria
  6. Belgium
  7. Németország
  8. Szingapúr
  9. Svájc
  10. Spanyolország

Magyarország nem szerepel az elemzésben. Kelet-Közép-Európát Csehország és Románia képviseli a rangsorban, méghozzá a legfrissebb értékelés szerint a 14. és 17. pozícióban. A lista végén a délkelet-ázsiai régió államai találhatók, amely az egy főre eső új fertőzések számát tekintve a pandémia epicentrumává vált az utóbbi időszakban. Az utolsó öt helyen sorrendben Thaiföld, Vietnám, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Malajzia szerepel.

Egy nap leforgása alatt közel 11 ezer haláleset történt a világban COVID-19-hez köthetően baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső