Koronavírus: ez a mutáció terjedhet Magyarországon is

Azonosították a SARS-CoV-2 egy új variánsát, a D614G-t. A friss hazai adatokat látva pedig elképzelhető, hogy már Magyarországon is ez a változat terjed. Mutatjuk, mit kell tudni az új mutációról.

A vírusok természetes módon mutálódnak. Az elmúlt hónapokban már az új típusú koronavírusnak is több változatát fedezték fel. A szingapúri kutatók azonban egy olyan mutációt azonosítottak augusztus közepén, amely nemcsak a kórokozó terjedésének ütemét befolyásolja jelentősen, hanem a vírus által okozott betegség lefolyását is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus mutáció
Azonosították a SARS-CoV-2 egy új variánsát, a D614G-t. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezt kell tudni az új variánsról

Az új típusú koronavírus D614G elnevezésű mutációja a Reuters beszámolója szerint az eddigieknél enyhébb tüneteket okoz, így a fertőzöttek gyógyulási esélyei is jobbak. Ez egyébként nem számít egyedi esetnek, hiszen jellemző a vírusokra, hogy mutálódás közben gyengül az erejük. Ez a variáns ugyanakkor tízszer ragályosabb, mint az eredeti változat, tehát sokkal rövidebb idő alatt képes széles körben elterjedni.

Bár a legtöbb európai országban a koronavírustól fél leginkább a lakosság, a magyarok csupán a hatodik helyen említették a legfőbb aggodalmaik listáján. A teljes cikkért kattintson ide!

Ha megnézzük a magyar koronavírus -fertőzöttek ugrásszerű növekedését, valamint azt, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek, illetve az elhunytak száma viszont nem növekedett jelentősen, valószínűsíthető, hogy jelenleg itthon is ez az új mutáció terjed. Ez alapján pedig fel kell készülnünk arra, hogy az új esetek napi száma meredeken növekedni fog majd a közeljövőben. Fennáll a veszélye továbbá, hogy ezzel a variánssal szemben hatástalanok lesznek az eddig alkalmazott gyógyszerek és a készülő vakcinák.

Nagyobb az újrafertőződés esélye

Ha a vírus mutációkat hoz létre, az megváltoztathatja az immunvédekezés célpontját, vagyis azt, hogy mire alakuljon ki ellenanyag – idézte az mfor.hu Szendi Gábor pszichológust. A szakember arra hívta fel a figyelmet egyik cikkében , hogy minél változóbb egy kórokozó, annál nagyobb az újrafertőződés esélye. Így pedig a nyájimmunitás kialakítása és a hatékony vakcina kifejlesztése is sokkal nehezebbé válhat. A koronavírus mutálódása ráadásul az eddigi teszteket is érvénytelenítheti, mivel a kór hatására termelődő antitestek is megváltozhatnak, amelyek kimutatásához új szűrési módszereket kell kidolgozni.

Koronavírus: Győrfi Pál magán mutatta meg, lehet-e levegőt kapni a maszkban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)