Koronavírus: Európában tombol, Kínában nincs új áldozata

Megközelítette a 1,5 milliót a fertőzöttek száma a világon, a halálos áldozatoké pedig globálisan meghaladta a 82 ezret. A Johns Hopkins University adatai szerint eddig 301 ezren győzték le a Covid-19-et.

A koronavírus-járvány kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában kedden, a hivatalos adatok alapján ráadásul ismét csökkent a napi megbetegedések száma, Vuhanban kedd este feloldották a karantént. Több nyugat- és közép-európai országban azonban erőteljesen terjed a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegség.

Orvosokat küld az EU Olaszországba

A járvány európai gócában, Olaszországban hatszázhattal nőtt az elmúlt egy nap alatt a Covid-19 halálos áldozatainak száma, amely elérte a 17 127-et - közölte kedd este az olasz polgári védelem. Az új fertőzöttek száma egy nap alatt 880-nal emelkedett, amely a legalacsonyabb adat március 10. óta. A halottak száma csökkent a hétfői 636-hoz képest, de magasabb a vasárnap mért 525-nél. Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt a felére csökkent a korábbi 1941-hez képest.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmusán keresztül Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját helyezte át a koronavírus-járvány által leginkább érintett olaszországi Milánóba és Bergamóba. Az egészségügyi hatóságok felszólították az olaszokat, továbbra is tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket, máskülönben az eddigi erőfeszítések meghiúsulnak.

Johnson állapota stabil

Nagy-Britanniában a Covid-19 betegség miatt hétfő este óta intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne. Kedd délután a Downing Street szóvivője közölte, hogy a kormányfő állapota stabil. A kormány élén átmenetileg a Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti. A legfrissebb keddi adatok szerint egy nap alatt újabb rekordszámú - 786 - haláleset történt, így meghaladja a 6000-et az áldozatok száma, több mint 55 ezer ember igazoltan fertőzött.

Nem csitul a járvány Nyugat-Európában

Betiltotta Párizsban az önkormányzat a lakhelyhez közeli egyénileg végzett sporttevékenységet délelőtt 10 és este 7 óra között. Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után az elmúlt 24 órában ismét jelentősen, csaknem ezerrel emelkedett a koronavírus-fertőzés halottainak száma és elérte a 8911-et, de a járvány stabilizálódott, a súlyos betegek számának napi emelkedése hétfőn már csak 94 volt.

11 áldozat, 78 új fertőzött Magyarországon Immár 58-an vesztették életüket az új koronavírus-fertőzés következtében Magyarországon, az egyikük 49 éves volt - részletek itt.

Spanyolországban meghaladta a 140 ezret az új fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké közelít a 14 ezerhez. Az elmúlt napban 5478 pozitív tesztet jelentettek, a hétfői 4273 és a vasárnapi 6023 után. Eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban. A halálos áldozatok száma 743-mal emelkedett, hétfőn 637-tel, vasárnap 674-gyel nőtt, összesen pedig elérte a 13 798-at. Belgiumban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma, Hollandiában és Luxemburgban is terjed a fertőzés.

Tíz újszülött is megfertőződött

Szlovákiában újabb 47 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 581-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Kedd éjféltől hatályba lép a szlovák kormány legújabb intézkedéscsomagja, amely alapján utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be április 13-ig, illetve a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállítják a határellenőrzést. Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése, a fertőzöttek száma 4822, a haláleseteké pedig 80.

Romániában jelentősen megugrott az új koronavírusos súlyos esetek száma, keddig 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe. Egy temesvári szülészeten tíz újszülött fertőződött meg a vírussal. Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re. Már hétfőn, azaz rögtön a rendelet hatályba lépése napján elkezdték Ukrajnában a rendőrök bírságolni azokat, akik arcmaszk nélkül jelentek meg közterületeken. Szigorítottak a megelőző intézkedéseken több nyugat-balkáni országban, hogy megfékezzék az új típusú koronavírus-járványt a térségben, ennek ellenére továbbra is a fertőzöttek számának növekedéséről számolnak be a szakértők.

Szigorú intézkedések az ünnepekre

Oroszország felújította a koronavírus-világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását, hétfőn két, kedden hét különgép indult el. Eközben a fertőzöttek száma napi rekordnövekmény mellett kis híján elérte a 7500-at. Izraelben, ahol eddig 60-an haltak meg és több mint 9000-en fertőződtek meg, szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére. A kormány kedden szavaz a rendkívüli szigorításokról.

Kambodzsában, ahol eddig 119 fertőzöttet tartanak nyilván, elhalasztják a khmer újévi ünnepségeket, Kambodzsában is bezártak az oktatási intézmények, a vendéglátó- és a kulturális helyek. A határokat lezárták. A ruandaiak magukban emlékeztek az 1994-es népirtásra a kijárási tilalom miatt, Paul Kagame elnök meghívottak nélkül gyújtotta meg az emlékezés lángját.

Irán segítséget kért

Haszan Róháni iráni elnök francia kollégája segítségét kérte annak érdekében, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Irán elleni szankcióit, ezáltal eredményesebben tudjon küzdeni az új koronavírus járványa ellen, amely a Közel-Keleten ott a legsúlyosabb. Iránban egy nap alatt 2089 új diagnosztizált fertőzött van, összlétszámuk 62 589-re nőtt, de ebből 27 039 már meggyógyult, 3987 viszont kritikus állapotban van. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 133-mal 3872-re nőtt.

Napokig életképes maradhat a koronavírus az arcmaszkon - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció