Koronavírus: elindult a pedagógusok tesztelése is

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján szó esett a célzott tesztelés újabb etapjának elindulásáról, arról, hogy mikor kezdődhet el a koronavírus elleni védőoltások tömeges mértékű beadása, illetve, az influenzaoltással kapcsolatban is fontos információkat osztottak meg a szakemberek.

Koronavírus: visszavezetik az idősek vásárlási sávját Visszavezetik a 65 év feletti korosztály vásárlási sávját: hétköznaponként 9-11 óra, hétvégén pedig 8-10 óra között csak az idősek tartózkodhatnak a boltokban. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének részleteiről cikkünkben olvashat.

A sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán köznevelését felelős államtitkár szólalt fel először. Mint elmondta, 71 iskolában van a mai napon rendkívüli szünet, illetve a mai napra 314 óvodában kellett valamilyen intézkedést foganatosítani. Az eddigi iskolai és óvodai fertőzések tapasztalata az, hogy az esetek 51 százalékában 1 tanuló fertőződik meg, az esetek 95 százalékában pedig 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma. Ami a pedagógusokat illeti, az esetek 63 százalékában 1 kollégát azonosítanak, míg az esetek 97 százalékában szintén 1-5 fő fertőződik meg.

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a mai nappal az oktatási intézményekben is megkezdődik a célzott tesztelés, amely önkéntes és ingyenes: a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban mintegy 191 ezer főt tesztelnek hétfőtől péntekig. A tervek szerint nem napi szinten tájékoztatnak majd a tesztelés eredményeiről, hanem, miután a pénteki napot követően értékelték az eseteket, a jövő hét folyamán jelentkeznek az adatokkal, tapasztalatokkal.

Így zajlik az antigénalapú tesztelés

Müller Cecília országos tisztifőorvos is megemlítette a célzott tesztelés újabb etapjának elindulását. Mint hangsúlyozta, pénteken a szociális dolgozók vizsgálata kezdődött meg, a mai napon pedig az óvónők, pedagógusok, egészségügyi dolgozók tesztelése indult el. Az egészségügyi és a szociális dolgozókat arra kérik, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvos segítségével végezzék el a tesztet és annak értékelését. A többi csoportnál, vagyis a nevelési, oktatási intézményekben egy 3 fős csapatot (2 egyetemista, 1 adminisztrátor) biztosítanak a folyamathoz. Az országos tisztifőorvos elmagyarázta, hogy az antigénalapú tesztelés (amelynek segítségével a már említett tömeges tesztelést végzik) mintavétellel zajlik, a mintavételi eszközt pedig az orron át vezetik be, és egészen a garatig juttatják. A cél az, hogy olyan sejteket nyerjenek, amelyekben a vírus fehérjéje jelen van.

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is magas a napi új fertőzöttek és halálos áldozatok száma.
Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is magas a napi új fertőzöttek és halálos áldozatok száma. A kép Budapesten készült 2020. november 20-án, forrás: Getty Images

Az oltóanyag-fejlesztéssel kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta, óriási léptékben zajlik. Az Egészségügyi Világszervezet 170 kutatóműhelyet tart számon, ahol az utolsó vagy az utolsó előtti fázisban tartanak az oltóanyagok, arra lehet tehát készülni, hogy egyszerre több vakcina kerül majd a piacra. Müller Cecília szerint az a legvalószínűbb, hogy a jövő év első negyedévében kezdődhet el az oltások tömeges beadása.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: a háziorvosoknál továbbra is elérhető az influenza elleni védőoltás. Jelenleg a felnőtt oltóanyag 74 százalékát oltották el abból a mennyiségből, amit első alkalommal szállítottak ki a területre, de azóta egy alkalommal újabb kiszállítás történt - emelte ki Müller Cecília, aki a három év alatti gyereket nevelő szülőktől azt kérte, november végéig mindenképpen jelezzék az igényüket az oltásra.

Szűrőbuszokkal segít az NNK

Mint arról Müller Cecília tájékoztatott, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mintavételéhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hat szűrőbusza is csatlakozik, ezzel jelentősen csökken a tesztelésre való várakozás ideje. Arra figyelmeztetett azonban mindenkit az országos tisztifőorvos, hogy önként ne induljunk el a szűrőbuszokhoz mintavételre, oda csak az mehet meghatározott időpontban, akit megkeres az OMSZ munkatársa, és egyeztetnek a tesztelés részleteiről.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, nincs olyan szabály, hogy hamvasztani kell a koronavírusban elhunyt személyeket. Ha az elhunyt még életében nyilatkozott a temetés módjáról, akkor azt kell tiszteletben tartani, ha nem, akkor a temettető, jellemzően a legközelebbi hozzátartozó választhatja meg a temetés módját.

Az nlc.hu olvasója nyílt levélben számolt be arról, milyen egy COVID-osztályon feküdni. Kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)