Koronavírus: ekkor lehet vége a járványnak

Pár hónap múlva vége lehet a koronavírus-járványnak, addig viszont a százezret is elérheti a fertőzöttek száma - véli Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Nyárra vége lehet 2019 decemberében kitört koronavírus-járványnak. Szlávik János ezt a feltételezését azzal indokolta, hogy a koronavírusok nem szeretik a nyarat - a SARS-járvány is akkorra ért véget.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés,
Védőmaszkot viselő utasok Indonéziában, a Bali Ngurah Rai nemzetközi repülőtéren. Fotó: Getty Images

Egyre kevesebb az új beteg

Koronavírus: csalók hívogatják a magyarokat - részletek itt!

Jelenleg folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Ez részben annak köszönhető, hogy az országok nagy erőfeszítéseket tesznek a behurcolás és a továbbfertőződés elkerüléséért. Egyébként akár egy éven belül megjelenhet a hatékony és biztonságos védőoltás, de már most is vannak olyan, korábban is ismert gyógyszerek, amelyek hatásosnak tűnnek a új vírus ellen.

Itthon csak influenzajárvány van

Magyarországon még nem jelent meg a koronavírus, az influenzajárvány azonban már tombol. A járvány elején sok idős betegedett meg, ám jelenleg főleg gyerekek kapják el. A gyerekeknél általában gyorsabb lefolyású a betegség, és idén ritkán alakulnak ki szövődmények is - mondta Szlávik János.

A járvány most tetőzik majd, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha lázas, fáj a torka és izomfájdalma van.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)