Koronavírus: ekkor fertőz a legjobban

A megfertőződés aránya magasabb volt az egészségügyben dolgozók családtagjai vagy ismerősei körében.

A gyerekeknél Kawasaki-kórt okozhat az új koronavírus? A válaszokért kattintson cikkünkre.

Az új koronavírus okozta COVID-19 betegség tüneteinek megjelenése utáni első héten a legnagyobb a veszélye afertőzéstovábbadásának egy új kutatás szerint. Az amerikai orvosszövetség lapjában, a JAMA Internal Medicine belgyógyászati szakfolyóiratban közölt tanulmányban a tajvani hivatalos COVID-19-kutatócsoport eredményeit mutatták be.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Az egészségügyi dolgozókat jobban fenyegeti a fertőzés veszélye. Fotó: Nathan Howard/Getty Images

A tünetek megjelenése előtt is fertőz

A tudósok az első száz tajvani igazolt fertőzött és velük közeli kapcsolatban álló 2761 ember adatait gyűjtötték össze január 15. és március 18. között, legkésőbb április elejéig kísérték figyelemmel a pácienseket, hogy meghatározzák, mennyire fertőz a vírus a tünetek jelentkezése előtt és közvetlenül utána. Az eredmények azt mutatták, hogy a megfertőződés aránya magasabb volt azok között, akik az azonosított betegekkel a tünetek jelentkezése utáni öt napon belül találkoztak, mint azok között, akik ennél később. Azok is kockázatnak voltak kitéve, akik csak a tünetek előtt érintkeztek a későbbi igazolt betegek valamelyikével - írta a tanulmány.

A megfertőződés aránya magasabb volt az egészségügyben dolgozók családtagjai vagy ismerősei körében, valamint a negyvenévesnél idősebbek között - derült ki a kutatásból. A kutatás egyik szerzője, Cseng Hao-jüan a napi járványügyi sajtótájékoztatón elmondta, eredményeik hasonlóak a más kontinenseken végzett kutatásokéval, noha ott más adathalmazokból dolgoztak.

Sokkal hamarabb megjelent a koronavírus Franciaországban, mint eddig gondolták - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső