Koronavírus: egy nap alatt 100 halott

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint már ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában.

Hétfőn 108 újabb haláleset történt Kínában, és ezzel az új koronavírus áldozatainak száma 1016-ra nőtt. A fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-cal emelkedett, így már összesen 42638 fertőzöttről tudnak a hatóságok. Közülük 3996-an gyógyultak meg. A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097fertőzéstörtént. A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett.

Már tesztelik a védőoltást

Koronavírus: "rettegek, hogy elkapom" - részletek itt!

Közben már elkezdték egereken tesztelni a koronavírus ellen kifejlesztett, mRna kódjelű oltóanyagot - közölte a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). Hangsúlyozták, hogy ez csak az első lépés a szer hatásainak vizsgálatában. A későbbiekben még nagyobb állatokon - például majmokon - is kipróbálják a vakcinát. Amennyiben hatékonynak bizonyul, biztonsággal tudják majd tesztelni embereken is.

Egyébként a világon már számos kutatóintézet és gyógyszeripari vállalat keresi a vírus ellenszerét, Kínán kívül ugyanis 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus és több mint 300 embert fertőzött meg.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, fertőzöttek, halálesetek, nCoV-2019, Kína, Vuhan
Elkülönítőbe visznek egy beteget Vuhan egyik kórházában. Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Járványveszély Hongkongban

Hongkongban az elmúlt egy nap alatt 6 új fertőzöttet találtak, így már 42-re nőtt a betegek száma. A járványveszély miatt bezártak az idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet. Keddre virradóra pedig evakuáltak egy társasházat, és a több mint száz lakót karanténba helyezték. Erre azért volt szükség, mert két lakóról kiderült, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A két lakót tíz emelet választotta el egymástól. A szakértők szerint a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzhette meg az egyik a másikat.

Február 8-a óta a szárazföldi Kínából érkezőket kötelezően kéthetes karanténba zárják. A rendőrség pedig nagy erőkkel keres két embert, akik megszegték a vesztegzárra vonatkozó előírásokat. Akár hat hónapnyi börtönt és súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Kövesse figyelemmel a koronavírus-járvány alakulását! Nálunk minden friss információt megtalál az új vírussal kapcsolatban - kattintson ide!

Újabb fertőzött Amerikában

Közben az Egyesült Államokban egy újabb - immár a tizenharmadik - emberről derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az illető az amerikai állampolgárok első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton. A járvány gócpontjából, a Hupej tartománybeli Vuhanból egyébkét összesen 540 amerikait menekítettek ki, mindegyiküket ezen a támaszponton helyezték karanténba.

Japánban is pánik van

A japán hatóságok kedden bejelentettek, hogy evakuálni akarják a Tokió mellett, Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetéről az idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór. Sokan stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már a nyolcvanon is túl vannak, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a vírussal. Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik. A tengerjárón három magyar is dolgozik. Mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A fertőzöttek száma helyi idő szerint keddre 65-tel, 135-ra nőtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció