Koronavírus: csuklás is jelezheti a fertőzést?

Bár hivatalos megerősítés még nem született a felvetésről, egyre több olyan beszámoló lát napvilágot, miszerint a COVID-19 a többi között tartós csuklást is kiválthat tünetként.

Milyen praktikák segíthetnek az átmeneti csuklás enyhítésében? Részletek itt.

A csuklást jelenleg nem említi az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés lehetséges tünetei között az amerikai járványügyi hatóság (CDC). Mi több, egyelőre mindössze egyetlen olyan esettanulmány jelent meg, amely a COVID-19 és a csuklás lehetséges kapcsolatára irányítja rá a figyelmet. Mint azt dr. Mitchel Li chicagói sürgősségi szakorvos a Men's Health magazinnak nyilatkozva elmondta, saját páciensei körében még nem találkozott ezzel a panasszal, a közösségi médiában azonban több olyan bejegyzést is olvasott már, amelyben koronavírus-fertőzöttek kellemetlen csuklásról számoltak be.

Egyes esetekben tartós csuklás is társul a COVID-19 tüneteihez
Egyes esetekben tartós csuklás is társul a COVID-19 tüneteihez

A The American Journal of Emergency Medicine című folyóiratban jelent meg júliusban egy 62 éves férfi története, akit négy napja tartó csuklással vettek fel a sürgősségire. A CT-vizsgálat ezt követően elváltozásokat mutatott ki a beteg tüdejében, illetve láza is volt. Végül a tesztelés után kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Dr. Li szerint azonban az esettanulmányt inkább a szokatlansága miatt publikálták, nem pedig azért, mert a csuklás egy megszokott COVID-19-tünet lenne.

Dr. Neal Shipley New York-i sürgősségi szakorvos ezzel együtt úgy véli, a koronavírus okozta tüdőirritáció valóban kiválthat csillapíthatatlan csuklási ingert. A csuklás nem más, mint a rekeszizom hirtelen fellépő, görcsös összehúzódása, amelyet okozhat valamilyen tüdőprobléma is, bár emellett számos más tényező is állhat a hátterében a refluxtól a gyógyszermellékhatásig.

Bármi is okozza azonban, abban mindkét szakember egyetért, hogy amennyiben a csuklás 48 órán át sem szűnik meg, úgy mindenképpen forduljunk vele orvoshoz. Krónikus panasz esetén akár tumor vagy cukorbetegség is állhat a háttérben. Ha pedig felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerültünk egy koronavírus-fertőzöttel, illetve a csuklás mellélázvagy köhögés is társul, akkor mindenképpen hívjuk fel erre az eshetőségre is orvosunk figyelmét.

A világjárvány idején jelentősen visszaesett a koraszülések száma. Mi lehet az összefüggés? Olvassa el az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció