Koronavírus: csuklás is jelezheti a fertőzést?

Bár hivatalos megerősítés még nem született a felvetésről, egyre több olyan beszámoló lát napvilágot, miszerint a COVID-19 a többi között tartós csuklást is kiválthat tünetként.

Milyen praktikák segíthetnek az átmeneti csuklás enyhítésében? Részletek itt.

A csuklást jelenleg nem említi az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés lehetséges tünetei között az amerikai járványügyi hatóság (CDC). Mi több, egyelőre mindössze egyetlen olyan esettanulmány jelent meg, amely a COVID-19 és a csuklás lehetséges kapcsolatára irányítja rá a figyelmet. Mint azt dr. Mitchel Li chicagói sürgősségi szakorvos a Men's Health magazinnak nyilatkozva elmondta, saját páciensei körében még nem találkozott ezzel a panasszal, a közösségi médiában azonban több olyan bejegyzést is olvasott már, amelyben koronavírus-fertőzöttek kellemetlen csuklásról számoltak be.

Egyes esetekben tartós csuklás is társul a COVID-19 tüneteihez
Egyes esetekben tartós csuklás is társul a COVID-19 tüneteihez. Fotó: Getty Images

A The American Journal of Emergency Medicine című folyóiratban jelent meg júliusban egy 62 éves férfi története, akit négy napja tartó csuklással vettek fel a sürgősségire. A CT-vizsgálat ezt követően elváltozásokat mutatott ki a beteg tüdejében, illetve láza is volt. Végül a tesztelés után kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Dr. Li szerint azonban az esettanulmányt inkább a szokatlansága miatt publikálták, nem pedig azért, mert a csuklás egy megszokott COVID-19-tünet lenne.

Dr. Neal Shipley New York-i sürgősségi szakorvos ezzel együtt úgy véli, a koronavírus okozta tüdőirritáció valóban kiválthat csillapíthatatlan csuklási ingert. A csuklás nem más, mint a rekeszizom hirtelen fellépő, görcsös összehúzódása, amelyet okozhat valamilyen tüdőprobléma is, bár emellett számos más tényező is állhat a hátterében a refluxtól a gyógyszermellékhatásig.

Bármi is okozza azonban, abban mindkét szakember egyetért, hogy amennyiben a csuklás 48 órán át sem szűnik meg, úgy mindenképpen forduljunk vele orvoshoz. Krónikus panasz esetén akár tumor vagy cukorbetegség is állhat a háttérben. Ha pedig felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerültünk egy koronavírus-fertőzöttel, illetve a csuklás mellélázvagy köhögés is társul, akkor mindenképpen hívjuk fel erre az eshetőségre is orvosunk figyelmét.

A világjárvány idején jelentősen visszaesett a koraszülések száma. Mi lehet az összefüggés? Olvassa el az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)