Koronavírus: csak így nyújt védelmet a maszk

A koronavírus-járvány második hullámának kezdetén különösen fontos a megfelelő védekezés. Ennek egyik hatékony eszköze a maszk, nem mindegy azonban, hogyan viseljük.

Általános érvényű igazságnak számít, hogy csak az a maszk véd megfelelően, amelyet helyesen viselnek. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, Győrfi Pál ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy a maszk valóban megelőzheti a koronavírus-fertőzést , de fontos, hogy jól használjuk.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés, koronavírus maszk, koronavírus helyes maszkviselés
Fontos, hogy a maszk ne csak a szájat, hanem az orrot is eltakarja.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Tévhit, hogy akadályozza a légzést

Koronavírus: péntektől szigorítanak Budapesten - részletek itt .

A szóvivő elmondása szerint sokan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt, ha a maszk az orrukat is takarja. A szakemberek azonban már bebizonyították, hogy a jól felhelyezett maszk nem akadályozza a levegővételt. Mint ismertette, minden mentőautóban megtalálható egy eszköz, amely a bőrön keresztül képes mérni a vér oxigéntelítettségét, és az elvégzett kísérletük alapján kijelenthető, hogy nem csökken az oxigénszint a maszkviselés miatt. Ez tehát nem lehet többé indok a védőeszköz helytelen használatára és a koronavírus-járvány elleni védekezés szabályainak megszegésére.

Ilyen maszkot inkább ne használjunk

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az sem mindegy, milyen maszkot választunk. A szelepes típusok például nem védenek megfelelően, hiszen a résen szabadon áramlik a levegő, így könnyebb továbbadni az új típusú koronavírust - hangsúlyozta Győrfi Pál. A szakértők egyébként egyértelműen a többrétegű, és az archoz megfelelően illeszkedő maszkokat tartják a leghatékonyabbnak.

Nem szolgálták ki maszk nélkül, a pulton állva őrjöngött a nő egy gyorsétteremben - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: