Koronavírus: Afrikán csak a vakcina segíthet

Afrikában a vakcina kifejlesztéséig vélhetően folyamatosan, gyorsuló ütemben emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója mai sajtótájékoztatóján.

A világ összes koronavírus-fertőzéseinek egyelőre kevesebb mint 3 százalékát jelentették Afrikából, de ez az arány a következő hetekben, hónapokban várhatóan növekedni fog. "Nyilvánvaló, hogy a járvány itt gyorsulni fog" - jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója, és hozzátette: "Tartok tőle, hogy ameddig nem jutunk hatékony vakcinához, a térségben a koronavírus-fertőzések folyamatos növekedésével kell számolni, bizonyos országokban pedig kiemelten oda kell figyelni a gócokra".

Élelmiszerhiány fenyeget egyes országokban Az ENSZ figyelmeztetett, hogy szerte a világban százmilliókat fenyeget áruhiány, elsősorban Afrikában, ahol az emberek nagyban függnek az élelmiszerimporttól és az azok finanszírozásához szükséges exporttól. Részletek itt.

A kontinens fertőzöttjeinek 75 százaléka 10 országban található, a legtöbb esetet - a COVID-19-betegek több mint a negyedét - Dél-Afrikából jelentették. Az új koronavírus okozta betegség eddig körülbelül 5000 halálos áldozatot követelt Afrikában. Moeti egyúttal felhívta a figyelmet a közegészségügyi rendelkezések betartására és a társadalmi távolságtartás fontosságára, amikről úgy véli, hogy az oltás kifejlesztéséig érvényben maradnak. Noha beismerte, hogy a korlátozások súlyosan érintették az afrikai országok gazdaságát.

Járványügyi óvintézkedések egy etióp istentisztelet előtt. Fotó: Getty Images
Járványügyi óvintézkedések egy etióp istentisztelet előtt. Fotó: Getty Images

Nincsenek járványgócok a menekülttáborokban

A kontinensen lévő menekülttáborokra kitérve azt mondta, ezekben egyelőre nem alakultak ki járványgócok. Kiemelte azt is, hogy Afrika lakosságának nagy része fiatal, több ország pedig már korábban, az ebolajárvány miatt ellenőrzőpontokat jelölt ki, e két tényező pedig vélhetően lassítja a koronavírus terjedését. A legnagyobb kihívásnak pedig az újabb tesztkészletek mihamarabbi beszerzését nevezte meg.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok a WHO fontos partnere Afrikában, a szervezet szakértői pedig jelenleg vizsgálják, milyen hatással lesz programjaikra - egyebek közt a COVID-19 és a gyermekbénulás elleni harcra - a forrásmegvonásokról szóló washingtoni döntés. Donald Trump amerikai elnök ugyanis május végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok megszünteti minden kapcsolatát a WHO-val, hozzátéve, hogy a szervezet működéséhez biztosított eddigi amerikai hozzájárulás összegét más szervezetekhez irányítják át.

Sok minden befolyásolja, mennyi ideig fertőz a koronavírus különböző felületeken: az új felfedezésekről az nlc.hu cikkében olvashat részletesebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő