Koronavírus: Afrikában is terjed a járvány

Hétszáz fölé emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma a Dél-afrikai Köztársaságban szerdára, és a kontinens több országában is nőtt a megbetegedések száma.

Dél-Afrikában szerdára 709-re nőtt a fertőzöttek száma - közölte Zweli Mkhize egészségügyi miniszter. Az előző nap még csak 554 megbetegedésről tudtak az 58 milliós országban. A járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, de két embert intenzív osztályon ápolnak. Eddig főként behurcolt fertőzésekről számoltak be a hatóságok, de mostanra egyre gyakoribbak a helyi megbetegedések, amelyek az egész országot lefedik.

Megfertőződött a 83 éves Ferenc pápa egy közeli munkatársa is az új koronavírussal. Részletek itt.

Az afrikai kontinensen a Dél-afrikai Köztársaságban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány. Cyril Ramaphosa elnök hétfő este háromhetes kijárási tilalmat rendelt el, amely helyi idő szerint csütörtök éjfél után veszi kezdetét. A dél-afrikai légitársaság (SAA) - amely korábban már felfüggesztette nemzetközi járatait - az összes belföldi járatot is törölte a vesztegzár idejére. A karantén alatt a legtöbb bolt bezár, csak a gyógyszertárak, laboratóriumok, egészségügyi ellátók, bankok, létfontosságú pénzügyi szolgáltatások, élelmiszerüzletek és benzinkutak üzemelnek.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, Afrika, Johannesburg, Dél-Afrikai Köztársaság
koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, Afrika, Johannesburg, Dél-Afrikai Köztársaság

Sztrájkolnak a zimbabwei orvosok

Zimbabwéban sztrájkba léptek szerdán a közkórházak orvosai tiltakozásul az ellen, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük - se kesztyűből, se maszkból, se védőköpenyből -, és azt tapasztalják, hogy a problémával senki sem törődik az állam részéről. Közölték ugyanakkor, hogy azonnal munkába állnak, ha lesz elég felszerelés. Ugyancsak sztrájkolni kezdtek szerdán az ország legnagyobb repülőterének vámtisztjei a fertőzéstől tartva. Mint mondták, semmilyen intézkedés nem történt védelmükben azután sem, hogy a hararei repülőtér fogadott egy fertőzött utast, aki megfertőzhetett jó pár ott dolgozót. Zimbabwéban a hivatalos adatok szerint eddig hárman fertőződtek meg a vírustól, egyikük már bele is halt a COVID-19 betegségbe. Az ellenzék megbetegedések elhallgatásával vádolja a kormányt.

Börtönrabokat engednek ki Etiópiában

Etiópiában több mint négyezer elítéltet engednek szabadon a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett. Az intézkedés csakis enyhébb bűncselekményt elkövetőket érint, akiknek amúgy is hamarosan letelne büntetésük vagy gyerekeik vannak. Gyilkosok esetében nincs szó engedményről. Etiópiában eddig 12 fertőzöttet tartanak nyilván. Szudánban is több mint négyezer rabot engednek szabadon a járvány feltartóztatása érdekében.

Burkina Fasóban 114 fertőzöttről tudni, míg a szomszédos Elefántcsontparton 73, Ghánában pedig 53 megbetegedést regisztráltak. Szenegálban 86, Kamerunban 66, Kongóban pedig 45 ember fertőződött meg. Nigériában 46 megbetegedésről és egy halálesetről számoltak be - a kontinens legnépesebb állama hétfőn lezárta szárazföldi határait. Ruandában 40-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az ország szombaton szigorú intézkedéseket léptetett életbe: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és a helyiek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.

Robot ellenőrzi a kijárási tilalom betartását

A kínai Jack Ma Foundation (Jack Ma Alapítvány) 54 afrikai országnak ajánlott fel egészségügyi adományokat a koronavírus elleni harchoz. Ma Jün (Jack Ma) az Alibaba Group multinacionális technológiai konglomerátum társalapítója és volt elnöke. Uganda például 20 ezer tesztcsomagot, 100 ezer maszkot és egyéb védőfelszereléseket kapott kedden. Ugandában továbbra is kilenc fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szombaton jelent meg a koronavírus egy Dubajból hazatért embernél. Azóta Kampala lezárta repülőterét, csak teherszállító repülőgépeket engednek leszállni az országban. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok.

Tunézia fővárosában, Tuniszban a rendőrség robottal ellenőrzi a kijárási tilalom betartását. Az észak-afrikai ország belügyminisztériuma által közzétett videón látható, hogy a kamerával és mikrofonnal felszerelt, távműködtetésű kis páncélozott robot szinte kietlen utcákon járőröz és igazoltatja a járókelőket, illetve rákérdez kint tartózkodásuk okára. A rendőrök biztonságos távolságból - egy központból - irányítják a járművet. Tunéziában ugyanis szigorú kijárási korlátozásokat léptettek életbe. Napközben csak meghatározott esetekben lehet elhagyni a lakásokat, este hat órától pedig kijárási tilalom lép életbe. Hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma 173, eddig öt ember hunyt el a COVID-19 következtében.

Csökkentik a kenyai vezetők fizetését

Kenya péntektől országos kijárási tilalmat rendel el helyi idő szerint este héttől reggel 5 óráig - jelentette be Uhuru Kenyatta elnök Nairobiban, televízióban közvetített beszédében. Kivételt képeznek a létfontosságú szolgáltatásokat végzők. Mint mondta, Kenyában 28 fertőzöttet tartanak nyilván, egy ember meggyógyult. Az államfő egyben adókönnyítések mellett bejelentette, csökkentik a vezető tisztségviselők béreit, hogy az így felszabaduló összeggel segítsék a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. Az elnök és helyettese fizetését 80 százalékkal, a miniszterek és államtitkárok fizetését 30 százalékkal, a tartományi miniszterekét 20 százalékkal mérséklik.

Meggyógyult a COVID-19-ből egy 97 éves dél-koreai nő. A hírt az nlc.hu oldalán olvashatja el részletesen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció