Koronavírus: a köhögés hangzása ennyit számít

Amerikai kutatók által fejlesztett mesterséges intelligencia algoritmusa képes pontosan azonosítani a koronavírus okozta COVID-19 betegségben szenvedőket a köhögésük hangzása alapján.

Koronavírus: videó mutatja, miért fontos a maszk - kattintson ide!

Az algoritmus a teszteléseken 98,5 százalékos sikerrel mutatta ki a betegséget olyan emberek körében, akiknek koronavírustesztje pozitív lett. Azonban ennél fontosabb az, hogy azok körében, akiknek a köhögésen kívül semmilyen más tünetük nem volt, 100 százalékos eredményt ért el a mesterséges intelligencián alapuló szűrőprogram, vagyis az összes koronavírus -fertőzöttet felismerte.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szűrés, koronavírus azonosítás, koronavírus tünetmentes fertőzöttek, koronavírus köhögés, koronavírus mesterséges intelligencia
Afertőzéshatására változik a hangadás, még a tünetmenteseknél is.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mi nem halljuk a különbséget

Az MIT kutatói mintegy 70 ezer hangmintát gyűjtöttek köhögésekről. Közülük 2500 származott azonosított koronavírus-fertőzöttől. A szakemberek szerint az emberi fül képtelen meghallani a különbséget a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek köhögésének hangzásában, pedig van. A fertőzés hatására ugyanis változik a hangadás, még akkor is, ha az adott személy tünetmentes - magyarázta Brian Subirana, az MIT kutatója. A kutatók egyébként applikációvá akarják fejleszteni az algoritmust, ezért engedélyeztetni fogják az illetékes hatóságnál.

Itt lehetne alkalmazni

Az algoritmust a gyakorlatban alkalmazni lehet diákok és dolgozók naponta történő szűréséhez, valamint a közösségek gyors szűréséhez, amennyiben csoportos fertőzés lépne el - olvasható tanulmányukban. Egyébként számos más intézmény, köztük a Cambridge-i Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a Novoic brit startup is dolgozik hasonló projekten. A Cambridge-i Egyetem kutatói például júliusban egy hasonló hangteszteléskor 80 százalékos sikert értek el a COVID-19 -es betegek azonosításában a köhögés és a légzés hangzásának vizsgálatakor.

Ezeket a dolgokat vigyük magunkkal a kórházba, ha koronavírussal diagnosztizálnak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: