Koronavírus: 30 millió adag oltás készülhet őszig

Már a tesztelés szakaszában jár egy, az új koronavírus ellen kidolgozott brit oltóanyag. Ha sikeresnek bizonyul, őszre több tízmillió egységnyit lehetne belőle gyártani - közölte Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere.

Koronavírus: szeptemberben az oroszoknál is bejegyezhetik az első vakcinát - kattintson a részletekért!

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport megállapodott az egyetem által kidolgozott, tesztelés alatt álló koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik - ismertette a miniszter. Kiemelte, ha az oltóanyag sikeresnek bizonyul, az AstraZeneca már szeptemberre 30 millió egységnyit gyártana belőle, majd a megállapodás szerint még további 70 millió adag gyártását vállalják.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni oltás, koronavírus vakcina, koronavírus védőoltás, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni oltás, koronavírus vakcina, koronavírus védőoltás, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság

Először a britek kapnak belőle

Ha az új típusú koronavírus elleni oltóanyag hatékony, akkor először a brit lakosság számára válik hozzáférhetővé, de a 100 millió adag gyártására szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a fejlődő országok is a lehető legalacsonyabb költséggel hozzájussanak. Az oltóanyag tesztelése április 23-án kezdődött el Angliában, 1100 önkéntes felnőtt részvételével.

Az Oxfordi Egyetem mellett viszont az egyik neves londoni kutatóegyetem, az Imperial College London is dolgozik koronavírus-vakcina kifejlesztésén. Ennek a vakcinának a tesztelése októberben kezdődhet. A brit kormány egyébként eddig negyedmilliárd fonttal - nagyjából százmilliárd forinttal - támogatta az oltóanyag kifejlesztését.

Csaknem 35 ezer brit áldozat

Az Egyesült Királyság egyébként eddig csaknem 245 ezer igazolt fertőzöttről számolt be, és már majdnem 35 ezren vesztették életüket a koronavírus-járvány során. Világszerte pedig már több mint 4,7 millió beteget és 315 ezer halálesetet regisztráltak tavaly év vége óta.

Kutyák szagolhatják ki a koronavírus tüneteit - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső