Koronavírus: 10 horvát betegedett meg

A koronavírus-járvány Európát is egyre inkább érinti. Horvátországban például már 10-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Zágrábban három, Fiumében öt, Varasdon pedig kettő koronavírusos beteg van karanténban. A betegség mindegyiküknél enyhe lefolyású, és időben megtalálták azokat a személyeket is, akikkel a fertőzöttek korábban kapcsolatba kerültek - ismertette Vili Beros horvát egészségügyi miniszter. Mint mondta, egyelőre nem gondolkodik a kormány a járványhelyzet kihirdetésén, most csak járványveszélyt állapítottak meg. Ez egy olyan adminisztrációs intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy több embert mozgósítsanak a járvány elleni küzdelem megkönnyítése érdekében - magyarázta.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Horvátország,
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Horvátország,

Több beteg is járt Olaszországban

Koronavírus: két törzse is terjed - olvassa el a részleteket!

Az első koronavírusos beteg - akiről múlt kedden adott hírt a kormány - egy 26 éves férfi. Ő a betegség diagnosztizálása előtt Milánóban járt egy focimeccsen. A férfi testvére és barátnője is megfertőződött. Őket a zágrábifertőző betegségekklinikáján kezelik. A második beteg egy rijekai férfi, aki Olaszországban dolgozik és csak a hétvégéket tölti otthon. Ő feleségét, sógorát, kislányát fertőzte meg, valamint egy meg nem nevezett személynek is továbbadta a kórt.

A legutóbb pedig két sofőrnél állapították meg a koronavírus-fertőzést. Mindkét férfi járt korábban Olaszország valamelyik fertőzött tartományában. Őket jelenleg a varasdi kórházban tartják megfigyelés alatt.

Fokozott készenléti állapot

Horvátország múlt hétfőn vezetett be fokozott készenléti állapotot a koronavírus-járvány miatt. Ez annyit jelent, hogy a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza. A bármilyen tünetet produkáló személyeket azonnal kórházba szállítják, és elvégzik náluk a szükséges vizsgálatokat. Emellett azonnali karantént rendelnek el azoknak, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve.

A horvát-szlovén határon öt határátkelőhelyen, a nap 24 órájában dolgoznak az egészségügyi ellenőrök. A koronavírust szűrő vizsgálatok lefolytatására külön mobilkonténereket állítottak fel. Az utasoktól nyálmintát vesznek és felveszik az adataikat, a külföldi állampolgároknak pedig be kell jelenteniük azt a horvátországi lakcímet, ahol tartózkodni fognak. Horvátországban egyébként eddig 266 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye, kilenc esetben pedig még várják az eredményeket.

A koronavírusról további érdekes információkat talál az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: