Koronavírus: van, ahol hivatalosan legyőzték a járványt

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy legyőzte az országban kitört koronavírus-járványt. Testvére szerint a politikus is átesett a betegségen.

Kim – akinek a szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte – a járvány kitöréséért Dél-Koreát okolta és bosszúval fenyegetőzött. Egyúttal elrendelte a májusban bevezetett szigorú járványellenes intézkedések feloldását is, jóllehet, fenntartják a járvány ellen felállított „acélkemény” határokat egészen a globális egészségügyi válság végéig.

Észak-Korea, Phenjan, koronavírus, COVID-19, maszkviselés, pandémia, világjárvány
Maszkot viselő gyalogosok augusztus 5-én az észak-koreai Phenjanban. Fotó: Getty Images

Az észak-koreai vezető a bejelentést a járványügyi bizottság több ezer fő részvételével megtartott értekezletén tette. Az eseményen senki nem viselt maszkot, maga Kim sem, amint az látszik az állami televízió felvételein. Kim Dzsong Un húga, Kim Jo Dzsong szintén beszédet tartott a rendezvényen, és elmondta, testvére is lázas tünetektől szenvedett. Ez volt az első alkalom, amikor arra utaltak, hogy Kim Dzsong Un elkaphatta a vírust. „Noha súlyos beteg volt magas lázzal, nem tudott fekve maradni egy pillanatra sem, mert azokra az emberekre gondolt, akikről a járvány elleni harcban a végsőkig gondoskodnia kell” - mondta Kim Jo Dzsong.

Több részletet nem közölt Kim egészségi állapotáról, ám utalt arra, hogy a dél-koreai propaganda röplapjai okozták az országban a koronavírus-járványt. Továbbra is Dél-Koreát nevezte a fő ellenségnek, azzal fenyegetőzött, hogy "válaszlépésünknek halálosnak kell lennie". Dél-Korea egyesítésért felelős minisztériuma sajnálatát fejezte ki Észak-Korea ismételt „alaptalan állításai” miatt a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban, valamint a „durva és fenyegető” kijelentések miatt.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az ázsiai ország sosem közölt hivatalos járványadatokat, nem lehet kizárni, hogy a tesztkészletek hiánya miatt. Naponta jelentették viszont a lázas betegek számát, amely nagyjából 4,77 millióra emelkedett. Július 29. óta azonban nem számoltak be új esetről. Észak-Korea hivatalos halálozási rátája 0,0016 százalék volt, mintegy 4,77 millió fertőzöttből 74-en hunytak el, ami „példátlan csoda” - mondta az értekezleten Ri Csung Gil, a kommunista állam járványügyi bizottságának elnöke.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kétségének adott hangot az észak-koreai állításokkal kapcsolatban. Nem tudni arról, hogy volt-e Észak-Koreában védőoltási akció. Phenjan szerint házi készítésű gyógyszerekkel, karanténnal, valamint Kim Dzsong Un szerint „az észak-koreai stílusú szocialista rendszer” előnyeire támaszkodva győzték le a járványt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: