Koronavírus: január óta nem történt hasonló Dél-Koreában

Mintegy négy hónapja először csökkent tízezer alá Dél-Koreában a napi koronavírus-fertőzések száma. Észak-Koreában eközben továbbra is gyorsan terjed a járvány.

Hétfő reggel 9975 új fertőzöttről számolt be Dél-Koreában a járványügyi hivatal (KCDC). Utoljára január végén regisztráltak tízezernél alacsonyabb napi esetszámot a közel 52 milliós népességű ázsiai országban - írja a Reuters hírügynökség. Az omikron variáns okozta járványhullám azzal együtt is enyhülni látszik, hogy a hatóságok az utóbbi időszakban enyhítettek a korlátozásokon. Május elsejére a kormányzat a legtöbb óvintézkedést eltörölte a járványhelyzet kedvező alakulására alapozva, beleértve a kötelező maszkviselést is. A mostani hullám tetőzésekor, március közepén előfordult, hogy 600 ezernél is több új fertőzést igazoltak egyetlen nap alatt.

Észak-Koreában továbbra is sok a lázas eset

Az észak-koreai katonai gyógyszerészet munkatársai segítik a gyógyszerek lakossági elosztását. Fotó: Getty Images
Az észak-koreai katonai gyógyszerészet munkatársai segítik a gyógyszerek lakossági elosztását. Fotó: Getty Images

Miközben Dél-Koreában javul a járványhelyzet, a szomszédos Észak-Koreában mintegy 168 ezer új esetről adott hírt hétfőn az állami média. Amióta az elszigetelt diktatúra május 12-én hivatalosan is megerősítette, hogy a SARS-CoV-2 megjelent az országban, immár 2,81 millió fertőzöttet regisztráltak. A Reuters az állami KCNA hírügynökségre hivatkozva azt írja, eddig 2,33 millióan gyógyultak ki a betegségből, míg a halálos áldozatok száma hétfőig 68-ra emelkedett.

Érdemes megemlíteni, hogy kellő tesztelési infrastruktúra híján Észak-Korea nem közli a tesztekkel igazolt pozitív esetek számát. Ehelyett a hatóságok a lázas tüneteket mutató betegek számát összesítik. Szakértők szerint azonban így nehéz felmérni a fertőzéshullám valós kiterjedtségét a közel 26 milliós lélekszámú országban. A lakosságot jelenleg a hadsereg bevonásával látják el élelemmel és gyógyszerekkel. A KCNA beszámolója szerint az észak-koreai gyógyszergyárak fokozzák termelésüket, arról azonban nincs részletes információ, hogy milyen gyógyszereket állítanak elő.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)