Kínában kitörhet a koronavírus-járvány második hulláma?

Az ázsiai országban fellélegeztek, mivel alig van új Covid-19 beteg, egyre több helyen áll vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Ám egy tanulmány szerint Kína elkapkodta a járványhelyzet feloldását, ezzel pedig azt kockáztatják, hogy újra fellángol majd a koronavírus-fertőzés.

Vuhanban, az új koronavírus-járvány epicentrumában január végén rendeltek el karantént, később pedig Hupej tartomány több városára kiterjesztették azt. Kínában leállt az iskolák, a gyárak és a közlekedés nagy része. Február végére javulni kezdett az országban a járványhelyzet, egyre kevesebb új Covid-19 beteget jelentettek. Az elmúlt napokban fel is oldották a karantént, és a legtöbb üzemben ismét beindult a munka.

Mi lesz a járvány vége? Szakértők szerint négy lehetséges forgatókönyv létezik a koronavírus-járvány jövőjét illetően. A legrosszabb lehetőség szerint az emberiség akár több mint fele is áteshet a fertőzésen. Részleteket itt olvashat.

Ezt a gyors újraindulást azzal indokolták Kína vezetői, hogy nemcsak a saját gazdaságuk miatt van szükség van rá, hanem világszinten is. Mert miközben Ázsiában, úgy néz ki, lecseng a járvány, Európában és Amerikában még csak most jön a java, ezért a termelés beindításával próbálják csökkenteni a világszerte fenyegető gazdasági válságot.

A kapkodás miatt kiújul a koronavírusjárvány?

Ám az egyik legnevesebb brit egyetem, az Imperial College of London tanulmánya szerint a szigorítások gyors feloldásával könnyen lehet, hogy a járvány egy második hulláma sújtja majd a térséget, ami "cunamiként fog végigsöpörni rajta".

Kínában a legtöbb gyárban újraindult a munka, ami járványügyi szakértők szerint veszélyes lehet. Fotó: Getty Images
Kínában sok gyárban máris újraindult a munka, ami járványügyi szakértők szerint veszélyes. Fotó: Getty Images

A kutatók szerint jelenleg a járvány megfékezésének egyetlen hatásos módja a social distancing, vagyis a közösség kerülése. Szerintük ezt addig kéne tartani, amíg nem lesz elérhető a koronavírus elleni vakcina, ez pedig még akár másfél évbe is telhet.

Más szakértők ugyan nem vélekednek ilyen drasztikusan, de abban egyet értenek, hogy a gyárak beindulásával újra megnőhet a koronavírusos betegek száma. "Emberek milliói, akik még potenciális vírushordozók, újra közös étkezőkben, munkásszállókon fognak összetömörülni, ezzel pedig jelentősen megnő az esélye annak, hogy kialakul a járvány második hulláma" - magyaráza Heiwai Tang, a Hongkongi Egyetem tudósa.

Forrás: Asia Times

A járvány következtében kialakult pánikvásárlás miatt korlátozásokat vezetnek be a boltok. Erről az nlc.hu cikkében olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)