Karikó Katalin egyre közelebb a Nobel-díjhoz

Az Amerikában élő és dolgozó magyar biokémikus kapta a 2021-es Reichstein-érmet, a legnagyobb svájci tudományos díjat a gyógyszerészet területén.

"A lengyel-svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díjjal korábban több olyan kutatót is elismertek, aki később megkapta a Nobel-díjat is. A Reichstein-érmet a svájci akadémia olyan nemzetközileg elismert kutatóknak adja, akik különösen sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül" - adta hírül a Telex.

kariko katalin, tudományos díj
Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet. Fotó: MTI/Cseke Csilla

Karikó szerint ekkor lesz igazán okunk az ünneplésre Az mRNS-alapú oltóanyag kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus egy interjúban mesélt arról, mennyi ideig nyújthat védettséget a Pfizer-BioNTech vakcinája, mennyire kell tartanunk a duplán mutálódott koronavírustól. Részletek.

Eltökéltségével új korszakot hozott

A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet. A díj átadásakor a COVID elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét, és az mRNS-technológiát hangsúlyozták: "Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető. Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nem csak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a COVID további terjedését" - írják a laudációban. Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak"- emelte ki a díjátadón Gerrit Borchard, a gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elnöke.

A Nobel-díj előszobája

A nyolcvanas évektől Amerikában élő és dolgozó magyar biokémikus sokáig valódi elismertség nélkül, amerikai kutatóhelyein is másodvonalba szorítva kereste a gyógyítás és megelőzés új útjait, majd az akkor még kis cégnek számító német BioNTech alelnöke lett. A COVID elleni hatékony védőoltások kifejlesztése meghozta számára az óriási nemzetközi elismerést: a koronavírus elleni globális küzdelem egyik arca lett, munkájáért több, komoly tudományos díjat kapott:. 2021-ben többek között a legnagyobb magyar tudományos kitüntetést, a Széchenyi-díjat, de Drew Weissmannal együtt azt a Rosenstiel-díjat is, ami az orvostudományban a Nobel-díj legtágasabb előszobájának számít.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)