Influenzaszezon

Az influenzajárvány idején sok ezer embert kényszerít ágyba, és nemegyszer súlyos szövődményeket is okoz. Ma már van mód arra, hogy sikeresen védekezzünk ellene és elkerüljük.

Egy erőszakos vírus Bár napjainkra sok járványforrást sikeresen leküzdött, kordában tart az orvostudomány, az influenza olyan vírusfertőzés, amely ma is képes pandémiát, világjárványt okozni. Az egyik leggyorsabban terjedő fertőző betegség a világon, évente az emberek tíz százaléka betegszik meg benne, és félmillióra tehető az évente influenza, illetve annak szövődményei által okozott halálesetek száma. A tünetei jellegzetesek: a betegség kitörésekor magas lázzal, hidegrázással, levertséggel, végtagfájdalmakkal jár együtt. A vírus a légzőszervek (a légcső, a hörgők és a tüdő) nyálkahártyáját betegíti meg, orrfolyást, köhögést okozva, majd onnan jut a vérkeringésbe és más szervekbe is. A vírust hordozó beteg cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) által, legfőképpen a klinikai tünetek fennállásának első három napján fertőzhet meg másokat. A fertőzés gyorsan terjed gyermekek között, zárt közösségekben, bentlakásos intézetekben, otthonokban. Egészséges szervezetűek néhány nap alatt meggyógyulnak. Időseknél, tartós betegségben szenvedőknél azonban súlyosabb lefolyású, akár halálos kimenetelű is lehet a fertőzés.

Súlyos szövődmények A szervezetnek az influenzavírus-fertőzés elleni küzdelme legyengíti az immunrendszert, lehetőséget ad más kórokozóknak, például a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat. (A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a nagyobb kockázatú csoportokba tartozóknak kiemelten ajánlják.) Az influenza és szövődményei miatti halálozások száma évente átlagosan a félmilliót is elérheti a világon. Ez a vírus nem mindenkit egyformán veszélyeztet! Súlyos következményekkel járhat szív-, tüdő- és keringési betegségben szenvedőknél, krónikus vesebetegeknél, anyagcsere betegségben szenvedőknél, például cukorbetegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, így a daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél.

Védőoltással kikerülhető Az Országos Epidemiológiai Központ szakemberei szerint a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. A járványos időszak előtt adott védőoltás csökkenti a betegség előfordulását, enyhíti a tüneteket. Minden évben új oltóanyag készül, a védelemhez új oltás szükséges. Mivel az influenza szezonja általában december hónapban indul és csúcsát január-február-március hónapban éri el, és a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, már novembertől kérhető az oltás, de a tapasztalatok szerint még a járvány kezdetekor adott védőoltás is előnyös lehet. Az oltóanyag influenza megbetegedést nem okozhat, mert nem tartalmaz élő vírust. Az oltás helyén fájdalom, bőrvörösség fordulhat elő, és 1-2 napig a közérzet is romolhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás nagyon ritka, gyakorisága elenyésző az influenza szövődményeihez képest.

Kik a leginkább veszélyeztetettebbek?

A WHO adatai szerint a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az influenza elleni oltások az egészséges felnőttek 70-90 százalékában hatékonynak bizonyultak a betegség megelőzésére. A kockázati csoportba tartoznak a 60 évesnél idősebb személyek egészségi állapotuktól függetlenül, az idült szív és keringési, légzőszervi, vese, anyagcsere betegségben szenvedők, a rosszindulatú daganatos vagy gyógyszeres kezelés révén csökkent immunitással rendelkező személyek, szociális otthonokban, öregek otthonában, egészségügyi intézményekben huzamos ideig ápolt bármely életkorú személyek és a 18 éves korig tartós szalicilát kezelésben részesülő fiatalok. A kockázati csoporton kívül javasolt az oltás az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozóinak, mivel munkájuk fokozott fertőződési és fertőzés-terjesztési veszéllyel jár. A felsorolt csoportokba tartozóknak 1 millió 300 ezer adag térítésmentes oltóanyag áll a rendelkezésükre, melynek igénybevételéért a háziorvosnál lehet jelentkezni. Azok, akik nem tartoznak a kockázati csoportba, de szeretnének influenza ellen védőoltást kapni, a háziorvosukkal írathatják fel a vakcinát, amelyet a társadalombiztosítás ebben az évben is támogat. A szezonális influenza elleni védőoltás erősíti a védekező készséget adott esetben egyéb influenzavírus ellen is.

Hasznos tudnivalók influenza idejére Járvány idején kerülni kell a tömeges összejöveteleket, kerülni kell a betegek látogatását. Ha enyhe lefolyású is az influenza, akkor se menjen a beteg közösségbe, neki is, és az iskola- vagy munkatársainak is jobb, ha ágyban marad, nem terjeszti a fertőzést. (Nincsenek nélkülözhetetlen emberek!) Tüsszentéskor, köhögéskor a zsebkendő - lehetőség szerint papír zsebkendő - használata a vírusok terjedésének lehetőségét csökkenti. Használat után azonnal szemétbe kell dobni, hiszen vírussal erősen fertőzött. Ebben az időszakban a szokásosnál gyakrabban mossanak kezet a betegek és az egészségesek is. A szervezetünk ellenálló-képessége növelhető kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással, vitaminok szedésével, célszerű, az időjárásnak megfelelő öltözködéssel, fizikai aktivitással, gyakori szellőztetéssel vagy sétával tiszta, friss levegőjű helyen.

Azt is érdemes tudni, hogy ezekkel szemben az egészségtelen életmód, a dohányzás és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás aláássa a szervezet védekezőképességét. a járványokról illetve a megelőzés lehetőségeiről naprakészen olvashat az, illetve az honlapjain.

Hasznos tudnivalók az oltásról Sem vizitdíjat, sem térítési díjat nem kell fizetniük azoknak az influenza elleni oltás beadásáért, akik 60 év felettiek, illetve krónikus betegségük miatt a magas kockázati körbe tartoznak: például a szív- és érrendszeri betegségben, valamint a vese-, cukor- és egyéb anyagcsere-betegségben szenvednek. A rendelkezés mintegy 1,3 millió ember érint, ennyi vakcina van elosztva az oltást végző háziorvosok között. Ugyanez az ingyenesség vonatkozik a szociális intézményekben élőkre, illetve az egészségügyi intézményekben tartósan gondozottakra. Mindenki más, aki szeretné beoltatni magát influenza ellen, receptre válthatja ki az oltóanyagot, fajtától függően körülbelül 1000 forintos áron. Háromszáz forintos vizitdíjat azonban nekik sem kell fizetniük az oltás beadásakor - olvasható.

Azonban az orvos kérhet, ha akar, úgynevezett térítési díjat az oltás beadásáért. Ilyen térítési díjat eddig is kérhettek az orvosok, amikor nem életkorhoz kötött, például egzotikus országba utazóknak ajánlott oltást adtak be. Sok orvos azonban eddig ingyen végezte el az oltást. Most is az a fő szabály, hogy az orvos beadhatja ingyen is, de kérhet térítési díjat is a vakcina beadásakor. Ez a térítési díj azonban nem lehet magasabb, mint amennyit a beteg a patikában az oltóanyagért fizetett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció