Ilyen a koronavírus okozta agyköd

Nem szükséges súlyos COVID-19-nek kialakulnia ahhoz, hogy a koronavírus hosszabb távú neurológiai panaszokat okozzon. Egy friss kutatás szerint sok beteg hónapokkal a fertőzést követően is figyelemzavarral és memóriaproblémákkal küzd.

A koronavírus-járvány kitörése óta rengeteg kutató dolgozik azon, hogy megpróbálja megérteni a hosszú COVID-ként emlegetett tünetegyüttest. A fertőzöttek nagyjából 30 százalékánál ugyanis három hónapnál is tovább húzódnak a betegség bizonyos tünetei, például a fáradtság vagy rendszeres fejfájás. Sok beteg számol be az összefoglaló néven agyködként is hívott jelenségről is, ami visszatérő memória- és koncentrációs zavarokat takar. A Stanford Egyetem kutatói egy friss tanulmányban kimutatták: a COVID-19 hosszú távú neurológiai panaszokat okozhat még akkor is, ha a vírus nem fertőz meg agysejteket.

Beszámolók alapján ilyen a hosszú COVID Egyes betegeknek a hosszú COVID egy véget nem érő történetnek tűnik, mások számára egy valóra vált rémálom. Vannak, akik heteken, hónapokon át tartó mellkasi fájdalommal, migrénnel és konstans fáradtsággal küzdenek.

A kemoterápia utóhatásához hasonló panaszok jelentkezhetnek

A független szakértői értékelésben még nem részesült tanulmányban a Stanford Egyetem neurológusa, Michelle Monje és csapata a hosszú COVID neurológiai hatásait vizsgálta. A tudósok szerint a kísérleti egerek és emberek szervezetében is hasonló folyamatok zajlódtak le a koronavírus-fertőzés hatására, amely szinte teljesen megegyezik a kemoterápiával összefüggő kognitív károsodással (röviden CRCI). A rákkezelés mellékhatásaként kemoködként is emlegetik azt az ideggyulladást, amit szintén figyelem- és memóriazavar kísérhet. A koronavírusnak ráadásul nem is kell elérnie a központi idegrendszert ahhoz, hogy ilyen hatást kiváltson.

Az agyköd hónapokkal a fertőzést követően is fennmaradhat. Fotó: Getty Images
Az agyköd hónapokkal a fertőzést követően is fennmaradhat. Fotó: Getty Images

Monje már a járvány kezdetén, 2020 márciusában attól tartott, hogy a koronavírus elleni, túl heves immunválasz ugyanolyan ideggyulladást és tüneteket okozhat, mint a CRCI. Ennek teszteléséhez kutatótársaival egerek szervezetében vizsgálta a vírus hatásait, valamint a fertőzésben elhunyt emberek agyszöveteit is tanulmányozták.

Az eredmények egyértelművé tették Monje szerint, hogy alapvetően ugyanaz a hatásmechanizmusa a CRCI-nek és a hosszú COVID neurológiai tüneteinek, csak a gyulladás helyében van némi eltérés. A szakember hozzátette azonban: a kutatás során nem tudták figyelembe venni az oltások, a korábbi fertőzések vagy más olyan tényezők hatásait, amelyek hatással lehetnek a betegben lezajló gyulladásokra. Emiatt további vizsgálatokat sürgetnek annak érdekében, hogy a koronavírus miatt kialakuló agyködről pontosabb képet kaphassanak.

Emelkedik Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma, ám a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint ezért elsősorban nem az influenzavírusok tehetők felelőssé, hanem az új koronavírus omikron variánsa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra