Így pótolják az elbocsátott oltatlan tanárokat

Pedagógushiány van - állítja az egyik szakszervezet. Azt is közölték, hogy az oltatlan tanárok elbocsátása miatt kialakult helyzetet most igen kreatív megoldásokkal próbálják orvosolni a tankerületek.

Koronavírus: van, ahol már kötelező az oltás 50 felett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) adatai szerint az állami iskolákban 780 tanár esett ki a munkából januártól, mert nem oltatták be magukat az új típusú koronavírus ellen. Azt is közölték, hogy a szakszervezetek félelmei ellenére mindenhol rendben el tudott kezdődni a tanítás a téli szünetet követően. Ennek azonban az érdekképviseletek szerint az az ára, hogy az oltott tanárok erejükön felül dolgoznak, a tankerületi vezetők pedig egyéb "kreatív megoldásokkal" igyekszenek pótolni a kiesett munkaerőt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Nehéz helyzet alakult ki az oltatlan tanárok elbocsátása miatt.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Hallgatókat toboroznak

"Most például arra biztatják az egyetemi, főiskolai hallgatókat, hogy próbálják ki magukat élesben" - mondta az RTL Klub Híradójának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, arra utalva, hogy az iskolák a végzős oltott hallgatóknak kínálják fel az elbocsátott tanárok helyét. Az egyik tankerület decemberi felhívásában az állt, hogy olyan, a COVID-19 ellen már beoltott negyedéves hallgatókat keresnek, akik vállalnának óraadói munkát, egy másik hirdetés pedig heti 1-3 napos, részmunkaidős állást ajánlott a végzősöknek. A híradónak a Pécsi Tudományegyetem sajtóosztálya elismerte, hogy az ő intézményük végzős tanárszakos hallgatói is kaptak levelet, miszerint tanárok helyettesítésére várják a jelentkezőket.

Van, aki átmeneti felmentést kapott

Az RTL megkeresésére az Emmi azt reagálta, van lehetőség arra, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatókat is bevonják a feladatellátásba, azonban ők csak határozott időre és kizárólag gyakornokként foglalkoztathatóak. Tájékoztatásuk szerint azonban csak a pedagógusok 1 százalékát kellett pótolni. Viszont legalább ennyien lehetnek azok is, akik átmenetileg - de nem a tanév végéig - egyéni felmentést kaptak az oltás felvétele alól.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

"Ezek a felmentések előbb-utóbb le fognak járni, tehát ez a probléma még kristályosodni és csúcsosodni fog. És azt is hozzá kell tenni, hogy ez csak kifejezetten az Emmi által irányított tankerületek létszámára vonatkozik, tehát az ITM, a szakképzési centrumok és az agrárszakképzési centrumok tekintetében még semmit nem nyilatkoztak" - magyarázta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A riportban elhangzott továbbá, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az oltatlan tanárokkal kapcsolatban nem árult el pontos számot, csupán annyit, hogy a dolgozók túlnyomó többsége beoltatta magát a koronavírus ellen, a tanítás pedig zavartalanul folyik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: