Így küzdenek a járvánnyal az ELTE új laborjában

Felavatták a mintegy egymilliárd forintból kialakított, 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK). A laborkomplexum elsődleges célja a koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása, ugyanakkor kutatási célokat is szolgál, illetve szolgáltatásokat is nyújt ipari partnerek számára.

Hogyan zajlik a munka a legveszélyesebb kórokozók vizsgálatára alkalmas biobiztonsági laboratóriumokban ? Mutatjuk.

A személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várhatunk - mondta el Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja a molekuláris biomarker lényegéről szólva. Pontosabban meg lehet majd határozni az emberek egyes egészségügyi problémáit, akárcsak azt, hogy milyen kezelési módszerrel lehet őket leghatékonyabban meggyógyítani. Kacskovics szerint a laboratórium lehetőséget ad arra, hogy a koronavírus-járvány leküzdésében részt vegyenek, ugyanakkor az eredeti tervekben megfogalmazott célokat is szolgája, azaz hogy a krónikus betegségek kapcsán is végezzenek molekulárisbiomarker-kutatásokat.

molekuláris mikrobiológia, molekuláris biomarker, ELTE, laboratórium
Az ELTE-TTK új laboratóriuma a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is részt vesz. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre. A 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekulárisbiomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót, és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a koronavírus-pandémia megfékezésére.

"A laboratórium fontos mérföldkövet jelent egyetemünk életében" - jelentette ki Borhy László, az ELTE rektora. Kitért rá, a laboratóriummal hozzájárulhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, de a labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja majd szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit, és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt. A működését várhatóan február közepétől megkezdő laboratóriumban lehetővé válik különféle kórokozók, köztük az új koronavírus (SARS-CoV-2) és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: