Halálos szalmonellabaktériumot találtak

Afrikában a szalmonella baktérium egy új, halálos törzse jelent meg, mely a HIV elterjedéséből kovácsol előnyt - olvasható a Nature Genetics szeptemberi számában.

Gordon Dougan professzor és a Sanger Intézet (Cambridge, Nagy-Britannia) munkatársainak vizsgálata szerint egy járványt okozó szalmonellatörzs a HIV okozta immunrendszeri gyengülést használja ki. Afrikában ezen törzzsel való fertőzések egynegyede halállal végződik.

A szalmonella baktérium több száz törzse ismert, nem bélben szaporodó formák esetén a fertőzés tünetei között láz, fejfájás, légzési problémák, és halálozás szerepel. A kutatók több hullámban elemezték a forgalomban lévő szalmonellatörzsek genetikai állományát, mely 52 éve van folyamatban. Mindazonáltal a nem bélfertőzést okozó formákat csak egy évtizede ismerjük.

A HIV ugyanakkor az immunrendszert támadja meg, a gátlás miatt lecsökken a szervezet védekező készsége, ami a társfertőzések megjelenését vonja maga után. A vizsgálat kimutatta, hogy a kérdéses szalmonellafertőzések 98 százalékában igazolható a HIV-pozitivitás. A járványt okozó törzs ellenáll az antibiotikumos kezelésnek, és az esetek 80 százalékában halálhoz vezet.

A felfedezés felveti azt a stratégiát, miszerint a HIV-fertőzöttek arányának csökkentése a szalmonellafertőzéseket is visszaszorítaná. A baktériumfertőzések idáig nem szerepeltek a HIV-társfertőzések számottevő szereplői között.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)