Gigantikus a Zika-láz kára

Becslések szerint akár a 18 milliárd dollárt is elérheti a Zika-láz által 2015 és 2017 között okozott gazdasági veszteség csak Latin-Amerikában - derül ki az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által közölt adatokból.

Az UNDP szerint a GDP-veszteséget figyelembe véve 7 és 18 milliárd dollár közé tehető a 2015-2017 közötti időszakban a Zika-láz által okozott kár. A jelentés a Zika-láz által leginkább sújtott országok közül Brazíliára, Suriname-ra és Kolumbiára fókuszál. A jelentés kiemeli: a vírus az egészségügyre és a szociális ellátórendszerekre azonnali terheket rótt, hosszútávon pedig negatívan érintheti a következő évtizedek egészségügyi eredményeit és társadalmi fejlődési folyamatait is.

zika
A Zika-vírus hatalmas károkat okoz, amelyek jelentős része csak a jövőben jelenik meg

A kiadvány a prevenció, valamint a megfelelő lokális és országos válaszadási stratégiák fontosságára hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy a régió sérülékeny gazdaságait jobban érinti a Zika-láz hatása. "Míg olyan nagy gazdaságok, mint Brazília könnyebben viselik a Zika-láz abszolút költségeit, a régió legszegényebb országait sújtják a legnagyobb mértékben a Zika-vírus okozta károk" - áll a jelentésben. Brazíliában május közepén jelentették be, hogy véget ért az egészségügyi szükségállapot, amelyet a Zika-vírus elterjedése miatt hirdettek ki csaknem két éve. Brazília a kór elterjedésére szúnyogirtó kampánnyal válaszolt, amely a megbetegedések rohamos csökkenéséhez vezetett.

A szúnyogcsípéssel terjedő vírus olyan betegséget okoz, amely súlyosan károsíthatja az anyaméhben fejlődő magzatot, és kóros kisfejűséget okozhat. A terhes nőket emiatt eltanácsolták a fertőzött vidékek felkeresésétől. A Zika-láz a nyugati félteke tucatnyi országában felbukkant. A várandósság első harmadában fertőzött nők 8 százalékának, a második harmadban fertőzöttek nagyjából 5 százalékának, míg a harmadik harmadban fertőzöttek 4 százalékának gyermeke született Zika-vírussal kapcsolatos rendellenességgel, ami bizonyítja, hogy a vírus a terhesség egész ideje alatt veszélyes a magzatra nézve - derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentéséből.

A Zika-vírusfertőzés rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. A kórokozó egy úgynevezett flavivírus, a fertőzés pedig sokszor teljesen tünetmentes. Ha jelentkeznek panaszok, többnyire enyhe láz, izom- és ízületi fájdalmak lehetnek, a betegek különösebb kezelést nem igényelnek. A fertőzés problémát csak amiatt okoz, mert a terhesség idején a magzatot komolyan károsítja, mikrokefáliát, tehát kisfejűséget okoz, ami azt jelenti, hogy a kicsik agyállománya alig fejlődik ki. Részletek!

A Világbank idei tanulmánya rámutat: az elégtelen járványellenes beruházások nemcsak emberéleteket veszélyeztetnek, hanem a gazdaságnak sem tesznek jót. Becslések szerint egy járvány a bruttó hazai termék (GDP) 0,1-1 százalékának kiesésével járhat. Egyéb gazdasági tanulmányok eredményei szerint a közepesen súlyos és súlyos járványok kezelésének teljes éves költsége 570 ezer dollár (139,6 millió forint), amely a globális jövedelem mintegy 0,7 százaléka.

Forrás: MTI

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: