Ennyire drága lesz a koronavírus elleni gyógyszer

Egy amerikai cég, a Gilead Sciences az elsők között rukkolt elő a koronavírus kezelésére alkalmas terápiával, most pedig nyilvánosságra hozták, mennyiért lehet hozzájutni.

A pandémia kirobbanásával egy időben világszerte több gyógyszergyártó és laboratórium kezdett el dolgozni a koronavírus-fertőzés és vele együtt a COVID-19 megbetegedés ellenszerén. Alapvetően a kutatások két irányba indultak el: az egyik tábor már korábban, más vírusok ellen bevetetett szerekkel kísérletezik, a másik teljesen új hatóanyagot fejleszt.

Az első ígéretes eredmények Amerikából, a remdesivir nevű antivirális készítményről érkeztek, amelyet eredetileg az ebola kezelésére fejlesztettek ki. A Gilead Sciences tesztjei azt mutatták ugyanis, hogy a COVID-betegek gyógyulási idejét is felgyorsítja. Bár áprilisban arról érkeztek hírek, hogy mégis hatástalan lehet a gyógyszer, májusban mégis engedélyezték, hogy a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek intravénásan adják. Most pedig a jelek szerint széles körben is alkalmazni kezdik, még akkor is, ha ez nem lesz olcsó.

A remdesivirt jelenleg intravénás kezelés útján adják a COVID-betegeknek. Fotó: Getty Images
A remdesivirt jelenleg intravénás kezelés útján adják a COVID-betegeknek. Fotó: Getty Images

Nem mindenhol ugyanannyiba fog kerülni

A vállalat vezérigazgatója, Daniel O'Day közölte, hogy az ötnapos kezelés 3150 dollárba (vagyis majdnem 1 millió forintba) kerül. Ezért az árért egészen pontosan 6 fiola gyógyszert kapunk, vagyis darabja 520 dollár. A cég közleményében hangsúlyozta, hogy más országokban ennél olcsóbban, 2340 dollárért (kb. 740 ezer forintért) szeretnék elérhetővé tenni a remdesivirt.

A hírek szerint a Gilead Sciences már meg is állapodott az amerikai egészségügyi hatóságokkal arról, hogy kéthetente 500 ezer adagot szállítanak le gyógyszerükből az USA kórházaiba. Arról viszont jelenleg nincsenek információk, hogy az EU-ban - és azon belül Magyarországon - forgalomba kerül-e, és ha igen, mennyibe kerül majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső