Ennyi gyereket veszélyeztet az AIDS

A világon óránként átlagosan 13 gyerek hal meg az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) nevű betegséghez köthető okok miatt, ám a HIV-vírussal (emberi immunhiány-előidéző vírussal) fertőzött gyerekek mindössze fele jut hozzá kezeléshez - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) globális tanulmányából.

Bár a számadatok szerint csökkenés látszik, azAIDStovábbra is átlagosan 320 gyerek halálát okozza naponta.

baba, kisgyermek, gyerek, AIDS, HIV, HIV-pozitív gyerekek
baba, kisgyermek, gyerek, AIDS, HIV, HIV-pozitív gyerekek

Aggasztó helyzet

Mennyi HIV-pozitív él Magyarországon? A választ itt találja!

A becslések szerint a világon csaknem 2,8 millió kiskorú él HIV-fertőzéssel, közülük mintegy 2,4 millióan Fekete-Afrikában. Dél-Ázsiában 100 ezer, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében 97 ezer, Latin-Amerikában és a Karib-térségben pedig körülbelül 76 ezer HIV-fertőzött kiskorú él. Tavaly mintegy 160 ezer HIV-pozitív esetet jegyeztek fel a 9 éves kor alatti gyerekek körében. Közülük közel 89 ezren fertőződtek meg a terhesség és a szülés, 76 ezren pedig a szoptatás ideje alatt.

Ahogy korábban megírtuk, tavasszal 537 két és tizenkét év közötti gyermek HIV-tesztje lett pozitív Pakisztán déli részén. Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt, mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed.

A terjedés egyik oka valószínűleg a használt fecskendők alkalmazása. A gyorsan növekvő népességű országban ugyanis hiányos az egészségügyi infrastruktúra, ezért takarékossági szempontból több páciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső