Elszökött egy koronavírus-gyanús beteg

Miután Facebookon terjedni kezdett a hír, az operatív törzs sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy a 18. kerület egyik orvosi rendelőjében mentőt hívtak egy fertőzés-gyanús férfihez, ám ő elfutott a kiérkezésük előtt.

Az operatív törzs szokásos kora délutáni sajtótájékoztatóját általános adatok ismertetésével kezdték. Továbbra is 4 koronavírusos beteget tartanak számon Magyarországon, rajtuk kívül 39 személy van karanténban, és 269 mintavételnél még nem született eredmény.

Koronavírus: ez a 10 legfontosabb tudnivaló Ázsiában már hónapok óta tudják, hogy milyen együtt élni a koronavírus-járvánnyal. Ezért összeszedtük azt a 10 legfontosabb tanulságot, amelyet az ottani tapasztalatokból érdemes nekünk is megismernünk és megfogadnunk, hiszen úgy tűnik, Európában még csak most jön a java. Részletek itt.

Azonban könnyen lehet, hogy hétvégén 5-re emelkedik a hazai COVID-19 betegek száma, ugyanis egy holland férfi koronavírus-gyanús tünetekkel keresett fel ma egy 18. kerületi háziorvosi rendelőt. Az orvosa úgy ítélte meg, hogy jobb, ha kórházban folytatják a kivizsgálását, ám átszállítása előtt eltűnt az illető. Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette a történteket, és elmondta, az illetőt járványügyi szakemberek keresik.

A 18. kerületből eltűnt férfit járványügyi szakértők keresik. Fotó: Getty Images
A 18. kerületből eltűnt férfit járványügyi szakértők keresik. Fotó: Getty Images

Minderről részletesen beszámolt Facebookon Szaniszló Sándor, a 18. kerület polgármestere is. Mint kiderült az illető holland állampolgár, de beszél magyarul, a háziorvosi körzethez tartozó lakos. A férfi magas lázra és erős fejfájásra panaszkodott, illetve elmesélte, hogy van egy holland ismerőse, akinek valószínűleg már pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ezek után elkülönítették a többi várakozó betegtől, kivizsgálása után pedig értesítették az illetékes hatóságokat. Mentővel szerették volna kórházba szállíttatni, de a beteg időközben távozott.

Szaniszló azt is elmondta, hogy a rendelő 2. emeletét fertőtlenítették, továbbá felvették azoknak az embereknek az adatait, akik negyedóránál hosszabb ideig egy légtérben tartózkodhattak a férfival. Mint kiderült, a holland férfinak van egy kisfia is. Őt az óvodából kellett hazavinni, mert magas láza volt, az értesülések szerint szintén orvoshoz vitték.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció