Egyre inkább korlátoznák az oltatlanokat a szomszédban

Szlovéniában már a koronavírustesztek mintegy fele pozitív eredmény hoz. A növekvő esetszámok miatt már a lakosság csaknem kétharmada támogatná a védettséggel nem rendelkezők korlátozását. Horvátországban és Romániában már életbe is léptek ilyen szabályok.

A Dnevnik című szlovén napilap által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka támogatná a kormány azon döntését, miszerint azok, akik nincsenek beoltva és nem is estek át a fertőzésen, ne járhassanak munkába és ne végezhessenek egyéb aktivitást, negatív teszt felmutatása ellenében sem. A mindenkire vonatkozó, teljes lezárások lehetőségével ugyanakkor mindössze 20 százalék ért egyet.

A gyerekek ezért lehetnek kevésbé fogékonyak a koronavírus-fertőzésre.

A szlovén kormány egyébként a múlt hónapban kötelezővé tette az állami hivatalok alkalmazottai számára az oltást, amennyiben még nem estek át a koronavírus -fertőzésen, az alkotmánybíróság azonban nemrég ideiglenesen felfüggesztette a rendeletet. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1,2 millióan kaptak védőoltást, 1,1 millió személynek már a második adagot is beadták. Ez a beoltható lakosság 57, illetve 54 százaléka.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyre inkább korlátoznák az oltatlanokat a szomszédban.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A horvátok már bekeményítettek

Horvátországban keddtől kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás az állami szférában. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem is estek még át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Az új rendelet azonban okozott némi fennakadást az országban: sokan nem tudtak tesztet végeztetni, mert a tesztelőhelyek nem voltak felkészülve a nagy érdeklődésre. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik megtagadták a tesztelést - nekik távol kell maradniuk a munkahelyükről. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban egyébként eddig több mint 2 millióan kaptak legalább egy COVID-19 elleni védőoltást. Ez teljes lakosság 50, míg a felnőtt lakosság 60 százalékát teszi ki.

Ilyen a helyzet a románoknál

Romániában már október végétől csakis védettségi igazolvánnyal léphetnek be az ügyfelek a nyilvános helyek beltéri helyiségeibe. Az alkalmazottak jogait azonban kizárólag törvény korlátozhatja, ezzel kapcsolatban pedig még nem született döntés.

Az országban egyébként már tetőzött a koronavírus-járvány negyedik hulláma: a napi esetszámok negyedik hete, az elhalálozásoké pedig két hete csökkennek. A tetőzés óta 20 ezerről 14 ezerre esett vissza a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegek azonban a legtöbb kórházban még mindig tele vannak.

Jelentősen felpörgött a koronavírus-járvány Magyarországon, folyamatosan "izzanak a vonalak" a mentőknél. Az átlagoshoz képest majdnem másfélszer több esethez riasztják őket naponta, és emellett több tízezer tesztet is elvégeznek egy-egy szolgálat alatt. Most a lakosság segítségét kérik .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra