Egészségesek a Kínából hazahozott magyarok

Vasárnap este megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza. Az érintettek az orvosi vizsgálatok alapján teljesen egészségesnek tűnnek.

Hetekig titkolta a koronavírust Kína - olvassa el korábbi cikkünket!

A hét magyar - akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból - francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan pedig a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre. A magyarokon azonnali vizsgálatokat végeztek, semmilyen fertőző betegségre utaló panaszuk nincs - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Mint mondta, az érintettekre további vizsgálatok is várnak, amelyek eredménye a napokban derül majd ki. Egyébként a magyarok utastársainak gyorstesztje is negatív lett.

Kína, Vuhan, Magyarország, magyarok, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, tünetek, tünetmentesség
A Vuhanból hazatérő magyarok a Magyar Honvédség repülőgépével. érkeztek Budapestre. Fotó: MTI/Honvédelmi Minisztérium

14 nap karantén

A magyarok az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes járműjével érkeztek meg a kórházba. A járművezetők maszkot és védőruhát viseltek. Mivel a feltételezések szerint a betegség maximális lappangási ideje két hét, a hazatért magyarokat 14 napra karanténba helyezik a Dél-pesti Centrumkórház erre a célra kijelölt különálló épületében. Ezalatt nem látogathatják őket, és az orvosok is csak védőfelszerelésben mehetnek be hozzájuk. Tárgyakat be lehet nekik adni, de ők semmit sem adhatnak ki - ismertette a főorvos.

Mint mondta, minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz. Rendelkezésre állnak a megfelelő szakorvosok, valamint a fertőtlenítő és higiénés eszközök is. Így megakadályozható egy esetleges fertőzés továbbvitele.

Egyre súlyosabb a járvány

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Azóta már több mint 17 ezer fertőzöttet és 360 áldozatot regisztráltak Kínában. A vírus már 20 további országban is megjelent, ám halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett. Ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)