Ebben a maszkban lehet a legjobban beszélni

Egy friss kutatásban azt vizsgálták, melyik maszkok viselése rontja leginkább és legkevésbé a beszédünk érthetőségét.

A maszkviselés a járvány elleni védekezés egyik alapvető eszköze, amelynek vitathatatlan szerepe van a koronavírus terjedésének lassításában. Érthető azonban, hogy sokaknak okoz bizonyos kellemetlenséget a viselése a közösségi terekben, hiszen kényelmetlen lehet, kismértékben a látóteret is korlátozhatja, sőt a kommunikációt is meghenezítheti. Az arcunkat eltakarva nehezebben artikulálunk és a mimikából sem könnyű olvasni, ami az érzelmek tükrözésének egy fontos eszköze. A Washington University kutatói egy friss tanulmányban azt próbálták meg felmérni, hogy bizonyos maszktípusok milyen mértékben nehezítik meg a kommunikációt, valamint hogy melyik viselésekor okoz a legtöbb, illetve a legkevesebb nehézséget a beszéd.

Koronavírus: ezek alapján válasszunk maszkot A koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek sokkal több kórokozót lélegeznek ki, mint a korábbi változatok esetében. Emiatt most, amikor itthon is éppen ez a vírusváltozat terjed a leginkább, minden eddiginél fontosabb lenne az általános maszkviselés újbóli előírása. De vajon számít-e, hogy milyen maszkot húzunk?

A sebészeti maszkban a legérthetőbb a beszéd

Kristin Van Engen pszichológiai és agytudományi adjunktus és nyelvész, valamint Jonathan E. Peelle, az Orvostudományi Iskola fül-orr-gégészeti docense egy közös kutatásban vizsgálta a maszkviselés hatásait a kommunikációra. Kísérletük részeként a négy leggyakrabban használt maszkfajtában beszéltettek résztvevőket: hagyományos sebészeti maszkban, szűrővel ellátott szövetmaszkban, szűrő nélküli textilmaszkban, illetve átlátszó műanyag betéttel ellátott maszkban.

Egy 260 fős, saját bevallásuk szerint normális hallású résztvevőből álló csoportnak - kettébontva egy fiatalabb (18-35 évesek) és egy idősebb (59-77 évesek) csapatra - a felsorolt maszkok egyikét viselő kutatók egy 150 mondatos szöveget mondtak el. A résztvevők feladata az volt, hogy próbálják legépelni a szöveget, valamint pontozták azt is, hogy milyen nehéz volt követni a hallottakat. A dolgukat azzal nehezítették meg, hogy időnként valamilyen háttérzörejt is játszottak a beszéd alá, hogy a laboratóriumi körülmények helyett életszerűbben mérhessék fel, mit értenek egymás szavából például egy üzletben beszélgető, maszkos emberek.

Az átlátszó maszkokban sem érthetőbb a beszéd a kutatás szerint. Fotó: Getty Images
Az átlátszó maszkokban sem érthetőbb a beszéd a kutatás szerint. Fotó: Getty Images

Nem meglepő módon a fiatal felnőttek jobban megértették a maszkos kutató beszédét, számukra kisebb nehézséget jelentett figyelemmel kísérni a hallottakat. Viszont az idősebb korosztály sem teljesített sokkal rosszabbul a teszten, általában mindkét csapat megértette a hallottakat akkor, ha éppen semmilyen háttérzaj nem zavarta őket ebben. Miután azonban a különböző városi zajokat is bejátszották, a kommunikációt már jelentősen befolyásolta az, hogy a kutató milyen maszkot viselt.

Azt gondolhatnánk, hogy beszélni az átlátszó műanyag betéttel ellátott maszkban a legcélravazetőbb, hiszen ez a viselőjének száját is jól láthatóan hagyja, így a szavak megformálása és a mimika is követhetővé válik annak ellenére, hogy takar. Sok ember számára ebben a maszkban volta legkevésbé érthető a beszéd, mivel az átlátszó betét jobban szűri a hangot a többi maszk anyagánál, a kilégzéskor keletkező pára pedig a száj mozgását is ugyanúgy leplezi, mint a többi maszknál. Voltak azonban olyanok is, akiknél ezekben az átlátszó maszkokban volt a legérthetőbb a beszéd.

A résztvevők legnagyobb arányban a hagyományos sebészeti maszk mögötti beszédet tudták követni, a kísérletben még a leghangosabb háttérzajok mellett is a hallgatóság nagyjából 50 százaléka értette így a kiejtett szavakat. Ezt követte a szűrő nélküli textilmaszk, majd a szűrős maszk, illetve a plexibetéttel ellátott végzett a legrosszabb helyen, utóbbi viselése esetén, zajban a hallgatóság nagyjából 30 százaléka tudta csak követni az elmondott szöveget.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)