Ázva-fázva

Mit érdemes tudni az őszi meghűlésről?

Ősszel az utca porát felkavaró szeles időjárás,

A fokozódó légáramlatok hatására megnő a levegő kórokozó-tartalma. Ezzel párhuzamosan szinte törvényszerű a meghűléses megbetegedések elszaporodása. Ilyenkor jó néhány embertársunk tüsszög, náthás, köhög, torka fáj, könnye csorog, gyenge. Az ilyenfajta megbetegedést a köznyelv influenza-járványnak mondja, pedig ezt az -influenzaszerű- megbetegedést nem az influenza vírusai okozzák, hanem a több mint 160 féle náthavírus, az úgynevezett rhinovírusok valamelyike idézi elő. A meghűlés enyhébb lefolyású, mint az influenza, s a fertőzés során csak ritkán alakul ki komolyabb szövődmény. A náthát, tüsszögést kísérheti hőemelkedés, láz, mely mindössze néhány napig tart, és borzongással, esetenként hidegrázással jár. Az ismert láz- és fájdalomcsillapítók, valamint C-vitamin szedésével, ágynyugalommal, bő teázás mellett a tünetek 4-5 nap alatt elmúlnak. Ha azonban később köhögés, vagy a láztalan állapot után ismét láz jelentkezik, már baktérium okozta társfertőzésre kell gondolni. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel orvosunkat! Antibiotikumot orvosi tanács nélkül soha ne szedjünk be, mert e szerek a vírusra nem hatnak, csak a baktériumok okozta szövődmények kezelésében van létjogosultságuk. Nagyon helytelen szokás az antibiotikummal történő öngyógyítás, mert az esetek nagy százalékában a betegek nem megfelelő adagban és ideig szedik be e szereket. Ennek az a veszélye, hogy előbb-utóbb nem lesz ellenszerünk a fertőzésekkel szemben, s csak a szervezetünkön múlik majd, hogy le tudja-e később küzdeni a bajt, vagy sem.

A megelőzésben fontos, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk a higiénére. Kerüljük a zsúfolt, nem kellően szellőztetett szobákat, öltözzünk rétegesen, ne fogjunk úton-útfélen mindenkivel kezet. Bizonyos kutatások kimutatták, hogy a vírus főként a szem kötőhártyáján keresztül jut be a szervezetbe. Ezt támasztaná alá az a megfigyelés, hogy a szemüveget viselő emberek között ritkábban fordul elő nátha. Az orrlyukak falát az orrban levő mirigyek képezte nyúlós váladék fedi, s a légárammal besodródó kórokozók csaknem úgy tapadnak meg ezen a felületen, mint a legyek a légyfogón. Az orrmirigyek váladéka emellett erősen baktériumölő hatású. Mire az orron áthaladó levegő eljut az orrüreg hátsó felébe, csaknem csíramentessé válik. Fontos e hűléses időszakban, hogy az orrunkon vegyünk levegőt, ne a szánkon. Gyakran mossunk kezet, ne dörzsöljük a szemünket a kezünkkel. Papírzsebkendőt használjunk, amit használat után azonnal dobjunk el. Ha mégis megkapjuk a fertőzést, ügyeljünk, hogy senkinek ne adjuk át, mert csak így lehet megakadályozni a betegség járványszerű elterjedését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció