Atlétaláb: a gyorsan terjedő gombás fertőzés

Az atlétalábnak nevezett tünetegyüttes egy meglehetősen gyakori gombás megbetegedés, mely könnyen továbbterjed, nemcsak a lábról más testrészeinkre, de másokra is. Azonban még mindig sok tévhit él ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Az atlétaláb csak a sportolókat érinti

Az atlétaláb nem azért kapta ezt a nevet, mert csak a sokat sportolókat, esetleg profikat érinti, hanem azért, mert az atlétalábat okozó gombák szívesen tenyésznek olyan helyeken, ahol a sportolók gyakran megfordulnak, például öltözőkben és nyilvános zuhanyzókban. Vagyis a gombák a nyirkos, meleg, párás helyeket kedvelik. Időnként mindenki megfordulhat ilyen helyeken, így tulajdonképpen senki sem védett teljesen a fertőzéssel szemben.

Az atlétaláb nem terjedhet tovább

Amikor a bőr gombás Az egyik leggyakoribb fertőző betegség a bőrgomba. Mik a tünetei, hogyan kezeljük? Kattintson!

Szintén az elnevezésből eredhet az a tévképzet, hogy az atlétaláb csak a lábat érintheti. Pedig ez a gombás fertőzés más testtájakra is átterjedhet, például a lágyékra vagy hajlatokra.

Az atlétaláb oka a személyes higiénia elhanyagolása

Gyakran úgy gondolják, hogy a gombás fertőzés tulajdonképpen azért alakul ki, mert valaki nem tisztálkodik eleget. Azonban a betegség mindenkit érinthet, hiszen fertőzésről van szó. Ráadásul, ha valakinek a bőrén már megtelepedtek a kórokozók, egyszerű tisztálkodással nem is lehet tőlük megszabadulni. Sőt a zuhanyozás, tisztálkodás miatt hajlamosabbá is válhatunk a betegségre, elsősorban akkor, ha nem töröljük meg alaposan a lábunkat (főleg a lábujjak között). Akkor is könnyen elkaphatjuk a gombát, ha mezítláb mászkálunk nyilvános zuhanyzókban, fürdőkben.

Nyilvános zuhanyzókban, öltözőkben gyakoriak az atlétalábat okozó gombák
Nyilvános zuhanyzókban, öltözőkben gyakoriak az atlétalábat okozó gombák. Fotó: iStock

Az atlétaláb a bőr hámlásával jár együtt

A lábujjak közötti bőr hámlása csak egy az atlétaláb számos tünete közül, és ez a betegség sokféle formában jelentkezhet. Egyeseknél a hámlás helyett a bőr berepedezik a lábujjak között, másoknál csak kipirosodik és viszketővé válik, de előfordulhat az is, hogy csak a bőr fokozott szárazsága miatt gyanakodhatunk a betegségre.

Az atlétaláb csak akkor érinthet minket, ha mezítláb vagyunk

Sokan úgy vélik, hogy a zokni és a cipő megvédi a lábunkat a gombás fertőzéstől. Azonban a kórokozók a sötét, nyirkos, meleg helyeket kedvelik - pontosan olyanokat, amelyeket a zárt cipők belsejében lelünk. Ha a lábunkat szárazon tartjuk, jól szellőző cipőt, a nedvességet felszívó zoknit viselünk, azzal valóban csökkenthetjük a gombás fertőzés esélyét, de még jobb, ha minél több időt töltünk mezítláb (természetesen "biztonságos" körülmények között).

Az atlétalábbal nem kell foglalkozni, magától elmúlik

Sajnos, a gombás fertőzés a legritkább esetben múlik el saját magától, és az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba kerülhet a lábunk, egyre súlyosabbak lehetnek a tünetek, és a fertőzés egyéb testtájakra is átterjedhet. A leghatékonyabbak a helyileg ható gombásodás elleni krémek, kenőcsök, de időnként szájon át szedhető gyógyszerekre is szükség lehet. A kezelést nem szabad idő előtt (vagyis akkor, ha már nem nagyon vesszük észre a tüneteket) abbahagyni!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: