A szomszédban is megjelent a majomhimlő

Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy beteget Ausztriában, nem sokkal később pedig a hatóságok is megerősítették, hogy a férfit valóban himlővírus fertőzte meg - jelentette vasárnap az ORF osztrák közszolgálati televízió.

"A himlőgyanús eset megerősítve" - tudatta a Twitteren a bécsi egészségügyi szolgálat (Wiener Gesundheitsverbund). "A gyanús esetként érkezett páciens laboreredménye megerősítette, hogy himlővírussal fertőződött meg. Annak megállapítása, hogy a himlővírus melyik fajtájáról van szó, még folyamatban van" - tudatta az APA osztrák hírügynökséggel Nina Brenner-Küng, a bécsi egészségügyi szolgálat szóvivője, hozzátéve, hogy minden valószínűség szerint majomhimlővel állnak szemben.

Immár Bécsben is megjelent a majomhimlő. Fotó: Getty Images
Immár Bécsben is megjelent a majomhimlő. Fotó: Getty Images

A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek. A szóvivő elmondta, hogy a férfin bőrelváltozások láthatók, valamint influenzaszerű tünetei vannak. Az állapota stabil.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati közleménye szerint több országban is jelentettek majomhimlős megbetegedéseket, május 13. és 21. között összesen 92 esetet. A Nyugat- és Közép-Afrikában endemikus fertőzés Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok mellett számos európai országban is felütötte a fejét, közte Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyoloroszágban, Svédországban, illetve az Egyesült Királyságban.

A WHO riportja szerint az érintett betegek nem jártak előzőleg olyan területeken, ahol a majomhimlő endemikusan jelen van. A meglévő információkból kiolvasható azonban a tendencia, mely szerint a fertőzések jelentős része olyan férfiaknál lépett fel, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. A fertőzöttek panaszaikkal többnyire az alapellátáshoz vagy nemibeteg-gondozóhoz fordultak segítségért.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)