60 év feletti? Segítsen megfejteni a hosszú COVID titkát!

Magyar kutatók a koronavírus-fertőzés idősekre kifejtett hosszú távú hatásait igyekeznek feltárni. Vizsgálataikhoz olyan 60 éven felüli önkéntesek jelentkezését várják, akik fél éven belül estek át a betegségen.

A koronavírus-fertőzöttek mintegy harmadánál – a kórházban kezeltek négyötödénél – maradnak vissza különféle panaszok az akut megbetegedés lecsengése után, beleértve erőnléti problémákat, fáradtságot, szédülést, alvászavarokat, emlékezeti és koncentrációs nehézségeket egyaránt. Ez a hosszú COVID, illetve, ha három hónap elteltével is fennállnak a tünetek, akkor a poszt-COVID állapota.

Mint azt a HVG online kiadása írja, a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportja a legveszélyeztetettebb korosztályt vizsgálja a témában. Arra keresik a választ, hogy miként változnak meg az idősek figyelmi, emlékezeti folyamatai hosszú COVID esetén, valamint az agyműködésük eltér-e az egészséges populációétól. Emellett arra is igyekeznek választ találni, hogy különféle tréningekkel felgyorsítható-e az állapot rendeződése, megelőzhető-e a COVID-19 által kiváltott demencia kialakulása.

fáradtság, kimerültség, gyengeség, fejfájás, idős férfi
A hosszú COVID tünetei rendkívül negatív kihatással lehetnek az érintettek életminőségére. Fotó: Getty Images

A kutatók szerint növeli a vizsgálat jelentőségét, hogy a hosszú COVID miatt a neurológiai szakrendelésen megforduló pácienseknél rendszerint nem lehet semmilyen konkrét magyarázatot találni a panaszokra. Így tehát legfeljebb tüneti kezelésre van lehetőség, a kiváltó okokat pedig egyelőre nem lehet megszüntetni. Miközben azonban az orvostudomány továbbra sem tud eleget a jelenségről, az hosszú időn, akár éveken keresztül jelentős kihatással lehet a fertőzésen átesettek életminőségére.

A Kognitív Pszichológiai Kutatócsoport a jelenség hátterének jobb megértése érdekében olyan önkéntesek jelentkezését várja kutatásaihoz, akik...

  • 60 és 75 év közöttiek,
  • az elmúlt hat hónap során átestek koronavírus-fertőzésen,
  • és a fertőzés lezajlását követően is maradványtünetekkel küzdenek.

A jelentkezőknél neurológiai vizsgálatot, kognitív állapotfelmérést, EEG-vizsgálatot végeznének a kutatók. Ezenfelül az önkéntesekre egy 8 alkalmas otthoni tréning vár, állapotuk alakulását pedig később is nyomon követnék. Résztvevőnek a poszt-covid@ttk.hu e-mail-címre küldött levélben lehet jelentkezni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: