Péniszrák: típusok, kezelés, áttétek

A péniszrák Európában viszonylag ritka elváltozás, 60 év felett mégis érdemes az árulkodó jelekre figyelni. sorozatunk második részében a daganat típusaival és kezelésével kapcsolatos kérdéseket vesszük sorra.

Olyan, férfiakat érintő, urológiai kérdéseket válogattunk össze, amelyekre ritkán kapunk megbízható válaszokat. Ezúttal a péniszrákkal foglalkozunk néhány egyszerű és lényegretörő kérdés-felelet erejéig.

Mikor nem elég a bőrgyógyászati kezelés?

Legtöbbször a beteg első útja a bőrgyógyászhoz vezet. Ez nem hiba, és érthető is, hiszen alkalmanként a kórkép összemosódhat szexuális úton terjedő betegségekkel is. Csaknem természetszerű, hogy a bőrgyógyász, amennyiben kizárja a nemi betegséget, helyi kezelést kezd el. Ez így helyénvaló. Hiba azonban, amikor a kis kezdeti eltérést hosszabb ideig kezeljük helyi terápiával, és eközben a betegség súlyosbodik. Ez legtöbbször akkor fordul elő, amikor a beteg váltogatja a bőrgyógyászát.

Milyen szövettani típus a leggyakoribb péniszrák esetén?

A pénisz-karcinómák döntő része szövettani szerkezete alapján laphámból kiinduló, ún. planocelluláris rák. Csak elvétve találunk egyéb szövettani eredetet, mint a szarkómát, melanómát vagy egyéb daganatok áttéteit.

Mi az a "felületes hímvesszőrák"?

A daganat mélyebb szövetek felé terjedésének (infiltrációjának) ismerete péniszrák esetén fokozottan érvényes. Amennyiben a hám eredetű tumor a mélyebb kötőszöveti állományba nem hatol be, merőben máshogy kezeljük az eltérést. A kezdeti stádiumban lévő, időben felismert daganat legtöbbször még nem szűri be a környezetét, ezért létfontosságú a korai felismerés. A szövettani mintát elemző szövettanásznak (patológusnak) ugyancsak döntő szerepe van, de természetesen a korrekt leletnek előfeltétele a megfelelő anyagvétel. Amennyiben a hímvesszőn látható bizonytalan eredetű folyamat a helyi kezelésre 1-2 hónapon belül nem rendeződik, szövettani vizsgálat javasolt. A szövettani mintavételt körülmetéléssel célszerű kiegészíteni a gyulladás kiújulásának megakadályozására.

Péniszrák: típusok, kezelés, áttétek
Péniszrák: típusok, kezelés, áttétek

Hogyan kezelik a felületes daganatot?

A kizáróan hámrétegre lokalizálódott daganat kezelése az elváltozás kimetszése. Nem szükséges tehát a szervet csonkítani vagy radikális sebészi megoldáshoz nyúlni. Kisebb szöveti elváltozások esetén a lézersebészetnek is szerepe lehet. Ennek a műtéti megoldásnak kétségtelen előnye, hogy kisebb hegképződéssel jár, így kozmetikai eredménye szebb. További előnyei az eljárásnak, hogy a műtét utáni fájdalom enyhébb, és műtét közben kisebb a vérzés. A lézer hátránya hogy szövettani feldolgozásra alkalmas anyagot nem szolgáltat, így a tumormentes alapból mindig biopsziás szövetmintát kell küldeni.

Mi az "infiltratív péniszrák"?

Infiltratív daganatnak nevezzük azt az állapotot, amikor a hámdaganat a mélybe terjedve behatol a környező szöveti struktúrákba, a barlangos testekbe vagy a pénisz szivacsos állományába. A daganat ilyenkor a nyirokerekben gazdag mélyebb szövetekkel is érintkezik, amely miatt gyakoribb a nyirokcsomó- áttét. Amennyiben a nyirokcsomó-áttét kialakult, a beteg gyógyulási esélye jelentősen romlik. Környezeti (regionális) nyirokcsomó a lágyéki és a kismedencei régióban található. Nyirokcsomó- megnagyobbodás nemcsak a daganat terjedésének talaján alakulhat ki, hanem igen gyakori a gyulladásos eredetű nyirokcsomó-duzzanat is. A kettő elkülönítésére szöveti mintavétel indokolt. Célravezető a beavatkozás előtt hosszabb ideig antibiotikumot alkalmazni.

Hogyan kezeljük az előrehaladott hímvesszőrákot?

Az előrehaladott állapot kezelése a daganat és a környéki nyirokcsomók radikális eltávolítása. A mélyre haladó folyamat esetén a hímvessző csonkolása szükséges, kb. 1 cm-es daganatmentes széllel. Amennyiben a daganat eltávolítása után a pénisz a vizelés véghezvitelére sem alkalmas, a húgycső gáton keresztüli kivezetését végezzük el, amelyet alkalmanként a herék eltávolításával szükséges kiegészíteni. Ezt a műtétet nevezzük emaszkulanizációnak. Nem kell magyaráznunk, hogy az urológiai és onkológiai beavatkozások mellett a beteg pszichés vezetést is igényel.

Mi a teendő nyirokcsomó-áttét esetén?

A hímvessző-daganatos beteg életkilátásait a nyirokcsomó-áttét megléte szabja meg. Amennyiben az előbb említett antibiotikum-kezelés után végzett képalkotó vizsgálatok nagyobb nyirokcsomókat mutatnak, vagy a daganatos folyamat kiterjedtsége nyirokáttétet valószínűsít, nyirokcsomó-eltávolítást kell végeznünk. Mivel a kétoldali nyirokutak összeköttetésben vannak, a műtétet mindkét oldalon el kell végeznünk. Elkülönítünk felületes és mély, lágyéki és kismedencei nyirokcsomókat. A műtét kiterjesztését a daganatos stádium határozza meg. A műtét után a sebgyógyulás legtöbbször elhúzódó, amely oka a nyirokcsorgás és a sebfertőzés.

Milyen utókezelések jönnek szóba?

Sajnálatos módon a hám eredetű hímvesszőrák a kiegészítő sugár- és kemoterápiás kezelésekre jórészt nem reagál. A csekély számban észlelt javulások miatt ezeket a kiegészítő kezeléseket többször elvégezzük, a sugárkezelés azonban a nyirokcsomó-eltávolításon átesett, amúgy is nehezen gyógyuló seb duzzanatát növeli, a kemoterápia pedig tovább ronthatja az amúgy is legyengült beteg általános állapotát. Mivel a péniszrák ritkábban ad távoli áttétet, a beteg szomorú sorsát a helyi daganatos progresszió határozza meg. Ezért is van nagy jelentősége a nyirokér-ambulanciáknak és a hospice szolgálatoknak.

Cikkünk forrása a SpringMed Kiadó Kérdezz! - Felelek! sorozatának Urológiai betegségek (2009.) című kiadványa. A kötet csaknem 300 kérdést és feleletet tartalmaz, közérthető nyelven, szakavatott urológus orvos szakértők (dr. Böszörményi Nagy Géza,dr. Flaskó Tibor, dr. Majoros Attila, dr. Nyirády Péter, dr. Romics Imre) tollából. Megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra