Négyszemközt a doktorral

A rendelőben semmi kellemetlen nem történik, akár egyedül érkezik a páciens, akár párjával, az orvos segít: testnek is, léleknek is. Dr. Fekete Ferenc urológus szakorvos merevedési zavarral küzdő pácienseket kezel, és igen jó tapasztalatai vannak.

- Ma többen mernek elmenni szakemberhez merevedési problémával, mint korábban?

- Igen, de még mindig csak minden tizedik merevedési zavarban szenvedő férfi kezelteti problémáját orvossal. Szerencsére ma már azt is többen tudják, hogy a merevedési zavar hátterében betegségek állhatnak. Ugyanakkor sokan egyáltalán nem kötik össze a problémájukat esetleg meglévő keringési betegségükkel. Sokan nem tudják, hogy a magas vérnyomás keringési betegség, és nem is gondolják, hogy lehetnek "mellékzöngéi" is.

- A kivizsgálás része a páciensek általános vizsgálata?

- Vérnyomásmérésre szükség van, néha még fiatalabbaknál is találkozom 180-as értékkel - ezt nem lehet az izgulásra fogni. Ellenőrizni szoktam a vércukor- és a koleszterinszintet is, felmérem, hogy dohányzik-e, és mennyire elhízott. Mindez néhány percbe telik.

- Ez a "könnyebb" része a vizsgálatnak, de aztán intim kérdéseket is feltesz...

- Nem faggatózom, csupán bizonyos dolgokat tisztázok a pontos diagnózis felállítása érdekében, például, hogy valakinek van-e partnerkapcsolata, milyen, érték-e már kudarcok.

- Egyedül jönnek el a férfiak?

- Mostanában sokszor jönnek párok, ez jó jel. Jó, ha megértő a partner, támogatja a férfit.

- Közösen is beszélgetnek? A nőt is megkérdezi?

- Előbb a férfival beszélek négyszemközt, vannak dolgok, amikről a társa előtt beszél szívesen egy férfi. A nővel is érdemes beszélni: néha az is kiderül, hogy klasszikus merevedési probléma van, "csupán" nehéz megtalálni a szexuális összhangot. Előfordul például, hogy a férfi csak öt-tíz percig tudja fenntartani a merevedést, de ennyi idő alatt nem elégül ki a nő. Ilyenkor felmerül, hogy orgazmusproblémái lehetnek, s azt kell orvosolni. Fontos tudni, hogy az együttlétet nem minden férfi tudja elnyújtani a partner által kívánt ideig - és ez nem betegség. Egy felmérésből tudni lehet, hogy Európában az ötperces együttlét általánosnak mondható.

- A kor előrehaladtával minden férfinek merevedési zavarai lesznek?

- A két legfontosabb dolog, amire a merevedés kialakulásához szükség van: az egészség és a szexuális aktivitás. Tehát egy egészséges, rendszeres nemi életet élő férfinak nem törvényszerű, hogy merevedési panaszai lesznek. A szexuális teljesítőképességnek nincs felső korhatára. Ugyanakkor érdekes, hogy vannak olyanok, akiknek annak ellenére nincs merevedési zavaruk, hogy beteg az érrendszerük, akár több infarktusuk is volt. Ebben lelki tényezők is szerepet játszhatnak, aki magabiztos, érzelmileg stabil, talán kevésbé veszélyeztetett. Mindenesetre az egészséges érrendszer sokat számít, az ilyen férfinak nagyobb az esélye a zavartalan nemi életre.

- Ha valakinek egyszer gyógyszeres terápiát ír elő, az életre szóló gyógyszerszedést jelent?

- Nem feltétlenül. Ha lelki eredetű a probléma, általában gyors a javulás. Sokaknál, főleg fiataloknál, 18-20 éveseknél azért kell a gyógyszer, mert egyszer kudarcélményük volt, s ettől elbizonytalanodnak. Nekik rövid idő alatt megszilárdul annyira az önbizalmuk, hogy a továbbiakban már nincs tablettára szükségük. Vannak azonban nehezen kezelhető páciensek, például a súlyos cukorbetegek. Náluk a betegségük miatt kialakult ér- és idegrendszeri károsodás miatt életük végéig szükség lehet a merevedést javító gyógyszer alkalmazására.

- Gyógyszert recept nélkül is lehet szerezni...

- Az interneten kapható szerek veszélyesek: nem tudni, milyen, esetleg az egészségre káros összetevők vannak bennük. Orvoshoz kell menni, aki felírja a tablettát annak, akinek tényleg szüksége van rá. Egyébként vizsgálat is kimutatta, hogy akár 30 százalékkal is kisebb lehet a hatékonysága egy gyógyszernek, ha valaki csak úgy magától szedi. Ha elmegy egy szakemberhez, akkor az a probléma megbeszélése után előírja az adagolást, és elmondja, hogy mit kell betartani a szedésekor. Az orvos feltárja és kezeli az okokat, tanácsot ad és megnyugtatja a hozzá fordulót. Csak a komplex terápia igazán hatékony.

- Lelkileg megviseli a férfiakat, hogy gyógyszert kell szedniük. Jó, ha tud erről a párjuk?

- Vannak helyzetek, amikor jobb, ha egy férfi nem mondja el a partnerének, hogy merevedést javító gyógyszert szed, mert ezzel még inkább sérülhet az önbizalma. A nők sajnos sokszor nagyon rosszul reagálnak, vannak, akik azt mondják, hogy a férfi nem is szereti őket, és csak a tablettától van vágya. Pedig a vágyra ezek a szerek nem is hatnak!

Előfordul, hogy egy nő rájön, a férfi gyógyszert szed, és megtiltja neki. Mások féltékenykedni kezdenek, sőt olyanról is tudok, hogy egy nő számon tartotta, hány tabletta fogyott el. Mindez azzal függhet össze, hogy a nők a merevedési zavart gyakran érzelmi problémaként fogják fel, és úgy gondolják, ha a férfi igazán szerelmes lenne, tudna nemi életet élni. Mindez jelzi, vannak még tévhitek, amiket el kell oszlatni. Más a helyzet, ha egy pár jön el, ekkor nem kell titkolózni, hiszen jól működik a kapcsolat, és közösen akarják megoldani a problémát, szerencsére egyre gyakoribb az ilyen támogató együttműködés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés