Baj, ha nagyobb lesz a prosztata

A prosztata megnagyobbodása gyakori vizelési ingerrel, nehézkes vizeléssel és vizelettartási gondokkal jár, valamint jelentősen megnöveli a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. A probléma kezelésére azonban több módszer is létezik.

A prosztata - vagy más néven dülmirigy - a férfi belső nemi szervekhez tartozik. Az általa termelt váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót. Kevesen tudják, hogy a mérete tinédzserkorban megduplázódik, majd egészen 25 éves korig növekszik - körülbelül vadgesztenye nagyságúra. De ha ennél nagyobb lesz, az már problémának számít. Mit lehet tenni ilyenkor?

férfi, férfiegészség, férfiproblémák, prosztatamegnagyobbodás, vizelettartási probléma, gyakori vizelési inger, vizelési nehézség,
A gyakori testmozgás és a koffein mellőzése sokat segíthet. Fotó: 123rf

Kegel-gyakorlatok, testmozgás

A Kegel-gyakorlatok végzése - vagyis a rendszeres mélyizomtorna - nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is hasznos, különösen vizelési nehézségek, vizelettartási problémák vagy erekciós zavarok esetén. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is, főként az ülőmunkát végzők esetében. A sok ülés ugyanis extra nyomást terhelhet a medencére, és a keringést is lassítja.

Alkohol és koffein mellőzése

Az allergiagyógyszerekkel is érdemes óvatosnak lenni. Szedésük hatására ugyanis megfeszülhetnek a húgyvezeték körüli izmok, ami megnehezítheti a vizelést. A készítményekről itt, a szedésük során leggyakrabban elkövetett hibákról pedig itt olvashat!

Prosztatamegnagyobbodás esetén érdemes kerülni az alkohol és a koffein fogyasztását, különösen az éjszakai órákban. Ezek ugyanis tovább súlyosbíthatják az állandó vizelési ingert, így akár komolyabb alvászavart is okozhatnak. A tünetek a tartós stressz hatására gyakran felerősödnek, így ajánlott kipróbálni a relaxációs technikákat is.

Folyadékbevitel, zöldség, gyümölcs

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is fontos prosztatamegnagyobbodás esetén. A gyakori vizelési inger miatt sokan inkább kevesebbet isznak, így viszont besűrűsödhet a vizelet, ez pedig irritálhatja a húgyhólyag belsejét és felerősítheti a vizelési ingert. A megfelelő mennyiségű folyadék ezzel szemben hígítja a vizeletet, így a visszatartása is egyszerűbbé válik. Emellett ajánlott odafigyelni a táplálkozásra is: kimondottan ajánlott a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. A sötét színű leveles zöldségek és a paradicsom például hatékonyan enyhítheti a prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: