A kudarc üzenete

Uram, úgy érzi, már nem a régi az ágyban? Előfordul, hogy nem sikerül a dolog? Mielőtt magába zuhanna, gondolja végig: ez a lankadtság nem a férfiasságát kérdőjelezi meg, hanem figyelmezteti, hogy az egészségével is foglalkoznia kell.

Nem az öregség jele!

Egy felmérés szerint a magyar férfiak közel fele küzd különböző szexuális problémákkal. A férfias gondok, vagyis a szexuális működészavarok közül a leggyakoribb a merevedési zavar, az erektilis diszfunkció, ami mintegy félmillió honfitársunkat érint. Ezzel kapcsolatban sok a félreértés. Az általánosan elterjedt vélekedés ezeket a tüneteket egyrészt az öregedés jelének tekinti, másrészt pszichés tényezőkre vezeti vissza, a kapcsolat megromlását, a vágy elmúlását stb. sejti mögöttük, így a legtöbb érintett még a partnerével sem szívesen beszél ezekről. A nem megfelelő mértékű vagy túl rövid ideig tartó erekció előfordulási valószínűsége ugyan valóban egyenes arányban növekszik az életkorral: a 40-49 évesek harmadát, az 50-59 évesek felét, míg a 60 év felettiek 78 százalékát érinti. A merevedési zavar mégsem tekinthető egyszerűen az életkor természetes velejárójának, hanem a legtöbb esetben valamilyen betegség következménye, tehát szervi eredetű probléma. Egy egészséges férfi akár hetven éves kora felett is aktív nemi életet élhet, a baj azonban az, hogy Magyarországon a középkorúak többsége már nem mondható teljesen egészségesnek, már valamilyen betegségben, leggyakrabban szív- és érrendszeri elváltozásban érintett.

Motorhiba?

E cikk keretében nincs mód részletezni a férfi nemi szervek működésének élettanát. Annyi azonban biztos, hogy az erekció idején a hímvessző barlangos testeinek üregei vérrel telítődnek - laikusként is könnyű belátni, hogy a megfelelő működés függ az érrendszer állapotától. Nézzük a szakértők véleményét is! A szexualitás és a kardiovaszkuláris betegségek összefüggéseiről dr. Kalina Ákos, az Állami Egészségügyi Központ kardiológus főorvosa elmondta: az erektilis diszfunkció Magyarországon körülbelül félmillió férfit érint, az esetek felénél szív- és érrendszeri betegség áll a tünet hátterében. Nagyjából 250 ezren vannak tehát, akiknél a szexuális problémát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozta. A merevedési zavar így a kardiovaszkuláris betegségek korai jele is lehet. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy az erekció kialakulásában fontos szerepe van az erek belsejét bélelő hártyaszerű képződménynek, az endothelnek. Az érrendszeri betegségek pedig gyakran az érfal rendellenes működésével, az ún. endotheliális diszfunkcióval kezdődnek. Sokszor hamarabb jelentkezik a merevedési zavar, mint maga a kardiovaszkuláris megbetegedés. (Egy olasz felmérés szerint azoknál a férfiaknál, akiket az erektilis diszfunkció és a krónikus koszorúér-betegség is érint, az esetek 93 százalékában átlagosan két évvel korábban észlelték a merevedési problémákat, mint a koszorúér-betegség tüneteit.)

De ugyanez megfordítva is igaz: akiknek szív- és érrendszeri betegségük van, nagy eséllyel észlelnek magukon kisebb vagy nagyobb fokú merevedési zavart. Nem véletlen, hogy a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai - az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vérzsír szintek - nagyjából megegyeznek az erektilis diszfunkció kockázati tényezőivel.

Forduljon orvoshoz!

Sajnos, a férfiak általában nem szívesen járnak orvoshoz. Azonban a merevedési zavar okozta kudarcélmény egy olyan motiváló tényező lehet, ami miatt sokkal inkább hajlandóak szakemberhez fordulni, mint mondjuk az elhízás, vagy a mérsékelten emelkedett vérnyomás miatt. Komplex problémáról van szó, így nemcsak az urológus, illetve andrológus, hanem a belgyógyász, illetve kardiológus szakorvosokra is feladat hárul az erektilis diszfunkcióval küzdő férfiak gondozásában. A szakemberek megegyeznek abban, hogy a potenciazavarokkal jelentkező férfiaknál akkor is fel kell mérni a szív- és az érrendszer állapotát, ha semmilyen szívpanaszuk nincs. A kezelés, a gyógyszeres segítség szakorvosi feladat. Az erektilis diszfunkció kezelésére alkalmas gyógyszereket, az ún. foszfodiészteráz gátló készítményeket szívbetegek is szedhetik. A szakorvos tudja, hogy ezeket mely gyógyszerek mellett szabad alkalmazni, és melyekkel együtt nem. Például a nitrátot tartalmazó szívgyógyszerek mellett kifejezetten tiltott a foszfodiészteráz gátlók szedése, mivel a vérnyomást olyan mértékben lecsökkenthetik, hogy akár keringésleállást is előidézhetnek.

Halálos ölelés?

A szívbetegek egy része úgy véli, neki le kell mondania a szexuális életről, nehogy az aktussal járó fizikai megterhelés szívinfarktust provokáljon. Dr. Kalina Ákos nem így látja: bizonyos súlyos állapotokat leszámítva, a szükséges orvosi beavatkozások és a kellő gyógyszerelés beállítása után kifejezetten ajánlott ez a tevékenység. A rendszeres nemi élet ugyanis nemcsak az életminőséget javítja, az életünket teszi teljessé, hanem jótékony hatása van a szív- és érrendszerre is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció